Строим нов газопровод за 49 млн. до Турция

Строим нов газопровод за 49 млн. до Турция | StandartNews.com

По него и чрез откриващия се днес байпас ще можем да получаваме руски и азерски газ

"Булгартрансгаз" разширява газопреносната си мрежа с нов тръбопровод на стойност 49 млн. лв. Държавната газотранспортна компания обяви търг за проектиране и изграждане на 10.7-километров тръбопровод от компресорна станция "Странджа" до турската граница, става ясно от обществената поръчка, публикувана на сайта на компанията. Очакваната стойност на проекта е 48,9 млн. лева без ДДС, като бъдещият изпълнителят трябва да проектира, изгради и въведе в експлоатация газопровода. Проектът е част от модернизацията на транзитния газопровод за Турция и е свързан с идеята за изграждане на газов хъб "Балкан".
Именно модернизацията на транзитния газопровод за Турция беше посочена от премиера Бойко Борисов при посещението му в Русия като вариант България да получава руски природен газ по газопровода "Турски поток" и да го транзитира към Европа. Засега обаче руснаците все още мълчат накъде ще продължи пътят на природния газ от "Турски поток" към Европа - през България или през Гърция. Най-лесният вариант да бъдат изпълнени условията на Третия енергиен пакет на ЕС е газът да мине през търговски хъб като бъдещия "Балкан" край Варна.
Утре енергийният министър Теменужка Петкова ще открие байпаса между компресорните станции "Лозенец" и "Недялско", който вече позволява реверс на природния газ между България и Турция. С него България вече ще може да получава руски и азерски газ от Турция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай