Сметките за ток с 15% по-високи

Сметките за ток с 15% по-високи | StandartNews.com

Потребителският съвет към ЧЕЗ България обсъди високата консумация на електроенергия, породена от ниските температури през декември и началото на януари и как тя се отразява върху сметките за ток, които ще бъдат платени през януари и февруари. Данните на ЧЕЗ показват, че средното потребление на битовите клиенти в Западна България през декември 2016 г. е 313 киловатчаса, което е с 15% по-високо от средното потребление предишния декември. Нарасналата консумация е причина за очакван аналогичен ръст и в средната сметка по фактура - 58 лв. през декември 2016 г. спрямо 50 лв. през декември 2015 г.

„Посочените стойности са осреднени за целите на статистиката. Сметката на всеки клиент се формира на база индивидуалното потребление и отразява реалното количество консумирана електроенергия. Фактурите на някои клиенти може да бъдат с леки промени или без промени, докато на други клиенти увеличението да е значително в зависимост от начина на отопление, използваните електроуреди и други фактори", заяви Димчо Станев, директор Обслужване на клиенти в ЧЕЗ България ЕАД.

Експертите от Потребителския съвет разгледаха причините за високите сметки за електроенергия през зимата, които се дължат главно на сезонността в консумацията на електроенергия и неефективното й използване. Експертите обсъдиха възможностите за оптимизиране на потреблението и разходите през зимата. Те откроиха конкретни поведенчески и инвестиционни мерки, като намаляване на температурата в помещенията, подгряване на пералнята и бойлера до по-ниски температури, изключване на електроуредите от мрежата, когато не се ползват, подмяна на дограмата, саниране на жилищата, използване на уредени от висок енергиен клас и други, които са в състояние да доведат да намаляване на месечната сметка за ток с 15% до 30%.

Членовете на Потребителския съвет се обединиха около необходимостта от повишаване на познанията на потребителите в областта на енергийната ефективност, подкрепа на енергийно бедните и възможност за плащане на равни месечни вноски, каквито са успешните практики в редица европейски държави.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай