С 300 млн. лв. удължават срока на АЕЦ "Козлодуй"

С 300 млн. лв. удължават срока на АЕЦ "Козлодуй" | StandartNews.com

300 млн. евро ще струва удължаването на срока на експлоатация на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Това заяви по БНР Иван Андреев, който оглави "Първа атомна" в началото на юни. Централата вече е платила 140 млн. евро, обясни Андреев и допълни, че основният приоритет за АЕЦ е именно удължаването на работата на двата хилядника.

Работата по удължаването на експлоатационния срок се извършва по два проекта, които целят и повишаване на мощността на блоковете до 104%, посочи още Андреев. Работата върви по график, като по 5-и блок са изпълнени 85% от планираните дейности, а процедурата за 6-и е в самото й начало, тъй като експлоатационният му срок изтича през 2019 година.
АЕЦ "Козлодуй" ще започне да използват ново ядрено гориво, за което очаква одобрение от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР).
Договорът със сегашния доставчик – руската корпорация ТВЕЛ, изтича през 2020 г., а АЕЦ планира да диверсифицира източниците за доставка на ядрено гориво, обясни Андреев.
Площадката на АЕЦ "Козлодуй" е подходяща за изграждането на нов ядрен реактор, съобщи още Андреев като се позова на анализи на АЯР. АЕЦ вече е платила между 8 и 10 млн. лв. за обследвания и анализи, които да покажат може ли да се изгради седми блок в Козлодуй.

90 млн. дължи НЕК на Първа атомна

Националната електрическа компания (НЕК) дължи на АЕЦ "Козлодуй" почти 90 млн. лв. за изкупената от нея електроенергия. Това заяви в интервю за БНР изпълнителният директор на централата Иван Андреев. Поради това АЕЦ няма да плати дивидента си към Българския енергиен холдинг (БЕХ), посочи той. АЕЦ настояваше за това и през 2015 година, но тогава не срещна разбиране сред управляващите. Сега обаче ножът е опрял до кокала, тъй като ако плати дължимия дивидент от 40 млн. лева на БЕХ, АЕЦ няма да има достатъчно средства за удължаване на работата на 5-и и 6-и блок, обясни Андреев.
Ние направихме предложение да прихванем този дивидент от задълженията на НЕК и по този начин да имаме стабилен финансов ресурс за плащанията за удължаване на ресурса на двата блока, коментира Андреев. Това ще помогне за стабилната работа на двата хилядника след удължаването на ресурса им с 10 години, като тези пари ще се възстановят в много по-голям размер, коментира шефът на Първа атомна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай