Руски фирми с интерес да ремонтират и обновят АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ-ове и ВЕЦ-ове

Руски фирми с интерес да ремонтират и обновят АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ-ове и ВЕЦ-ове | StandartNews.com

Българо-руското партньорство в енергийния сектор ще продължи да се развива и задълбочава. Това каза в Москва министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която участва в четвъртото заседание на Работна група "Енергетика“, част от Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, съобщиха от пресцентъра на министерството. В откриването на заседанието участва и министърът на енергетиката на Русия Александър Новак.

Сътрудничеството в електроенергетиката, атомната енергетика и газовия сектор бяха сред основните дискутирани теми между страните, които отбелязаха активизиране на българо-руския диалог през последната година.

По време на дискусиите бе отбелязан интересът на ПАО "Силовые машины“ към евентуално разширяване на сътрудничеството при реконструкция на енергийни обекти в България – ТЕЦ "Марица изток“ 2, ТЕЦ "Бобов дол“, ТЕЦ  "София“, водноелектрическите централи "Китница“, "Ардино“, "Бял извор“, както и на други енергийни обекти. Компанията има готовност и занапред да участва активно в модернизацията на оборудването за АЕЦ "Козлодуй“.

ООО "Ракурс инжиниринг“ потвърди готовността си да участва във възстановяването на хидроенергийните мощности в България и да съдейства при внедряване на цифрови технологии в българските топлоелектрически централи.
Националният съюз за енергоспестяване на Руската федерация проявява интерес към реализацията на съвместни проекти в областта на комплексната модернизация на българските въглищни централи в контекста на новите европейски екологични изисквания.

В областта на атомната енергетика България и Русия констатираха многогодишното успешно сътрудничество при осигуряване на ядрено гориво и съпътстващи услуги за АЕЦ "Козлодуй“. Така например, с активното съдействие на руската страна успешно са завършени дейностите за продължаване срока на експлоатация на пети блок на атомната централа до 60 години и се изпълнява програмата за шести блок.

По време на заседанието на РГ "Енергетика“ руската страна потвърди интереса на "Росатом“ за участие в проектите по извеждане от експлоатация на блокове 1-4 на ядрената централа, финансирани чрез Международния фонд "Козлодуй“.
Следващото заседание на работната група ще се проведе в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай