Русия лансира заместник на проекта "Южен поток"

Русия лансира заместник на проекта "Южен поток" | StandartNews.com

На 28 май в Атина Владимир Путин ще представи нов газопровод до България

Нов тръбопровод за пренос на руски газ през Черно море, България и Гърция до Италия ще предложи руският президент Владимир Путин по време на визитата си на 28 май в Атина. Това съобщава гръцкият сайт www.newsnowgr.com, като се позовава на местния в. "Катимерини". Бъдещият газопровод от Русия до Италия през България и Гърция ще използва проекта за изграждане на интерконекторна връзка по дъното на Йонийско море между Гърция и Италия (IGI).

Под заглавие "Какво носи Путин на Гърция" в. "Катимерини" твърди, че в Атина руският държавен глава ще лансира този проект, който в една голяма част съвпада с проекта "Южен поток", заедно с други енергийни проекти.

Съобщението е напълно логично, особено на фона на подписания в края на февруари в Рим меморандум за изграждането на газопровода ITGI (Interconnector Turkey - Greece - Italy). Това е газопровод, планиран в рамките на Южния газов коридор за доставка на газ от Турция през Гърция в Италия. Морската част от проекта ITGI е Poseidon - изграждането на газопровод по дъното на Йонийско море, който трябва да съедини газотранспортните системи на Гърция и Италия. Участници в проекта IGI Poseidon S.A. на паритетна основа са италианската компания Edison SpA и гръцката компания DEPA SA. С оглед влошаването на руско-турските отношения и огромната вълна от бежанци в Турция напълно логично е Русия да иска да изолира Турция от проекта и да предпочете България пред нея. Още повече, че IGI ще бъде осъществен при пълно спазване на законодателството на ЕС, твърдят всички участнички в проекта. Идеята на руския президент Владимир Путин напълно отговаря и на новата българска енергийна политика за изграждане на газоразпределителния център "Балкан" край Варна, което без руски газ трудно би могло да бъде осъществено.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай