15:30 ч.

10.03.17

3 мин.

0

6

0

Режим на тока и 150 хил. уволнени заради ЕС

от редактор |

Режим на тока и 150 хил. уволнени заради ЕС

Над 150 хил. загубени работни места, закриване на между 3 и 5 хил. мегавата базови мощности в енергетиката, която е част от националната сигурност, и режим на тока. Това са само част от последствията за България от предлаганата от ЕС промяната на изисквания за емисиите на големите горивни инсталации (над 50 мегавата).
Последиците за България бяха коментирани по време на кръгла маса, организирана от КНСБ.


Референтният документ ограничава количествата серен диоксид, живак и азотни окиси, изхвърляни в атмосферата. Мерките засягат седем индустрии (минна, металургия, стъкларска, циментова и т.н), сред които и енергетиката, а затварянето на мощности може да доведе до режим на тока, каза председателят на КНСБ Пламен Димитров.
В Брюксел тече дискусия за подготвяните промени, а плановете ще бъдат гласувани от комитета по околна среда към Европейската комисия на 28 април. На базата на дискусиите ще бъдат изготвени норми, които ще влязат в сила четири години след като бъдат одобрени от ЕК, обясниха експертите от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Промените няма да бъдат гласувани от Съвета на министрите.


Сред обсъжданите в Брюксел лимити е ниво на сероочистване от 99% за нови мощности, което не може да бъде постигнато при производството с българските въглища. За старите мощности сероочистките няма да бъдат променени. В момента новите блокове на държавната ТЕЦ „Марица-изток" 2 успяват да очистят до 96% от серния диоксид, а по-старите блокове - до 94%.


От синдикатите бяха категорични, че нито една европейска централа не може да покрие предлаганите норми за живак. По отношение на сероочистването и на азотния окис има няколко централи в ЕС, които могат да покрият изискванията, но останалите ще трябва да правят големи инвестиции.


От МОСВ обаче предупредиха, че срещу страната се води процедура за високите нива на замърсяване на въздуха, особено в Гълъбово, и за да да не бъдат плащани големи санкции, ще се наложи намаляване на мощности.


Промените в регламента засягат 45 площадки с 45% принос за генерацията в енергетиката, отчете зам.-министърът на енергетиката Константин Делисивков. Това поставя под въпрос енергийната сигурност на страната, допълни той.


Пламен Николов от „ТЕЦ Марица-изток" 2 отбеляза, че досега инвестициите за покриване на екологичните норми са около 500 млн. лв. За новите норми ще са необходими още 400-500 млн. лв., което ще се отрази и върху цената на тока.


Министерството на икономиката също е против референтния документ, каза и зам.-министърът Лъчезар Борисов. Според него прекият ефект от големите ограничения ще струва 50 хил. работни места. Над 100 хил. души ще са засегнатите в свързаните индустрии.


Според представителите на държавния сектор готвените ограничения за вредните емисии от производството са твърде амбициозни за страната. България търси подкрепа в Брюксел за корекция на документа в посока "приемливи промени".


На 28 февруари Съветът на министрите на околната среда е подкрепил и промените на схемата за търговия с вредните емисии, стана ясно по време дискусията. За промяната са гласували 19 държави и така е изпълнено изискването при липсата на единодушие за прието да се счита решение, одобрено от 55% държави от ЕС, които представляват 65% от населението в общността.


България е част от коалицията от 9 държави, които са против промяната. Само Полша и Италия не са подкрепили документа от големите икономики, обясниха експертите от МОСВ.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 21:17 · 17.03.2017
Нали нямаше нужда от Белене? Нали с лека ръка се разделихме и с два реактора на Козлодуй? Нали ни приспиваха с празни приказки че произвеждаме ток в излишък? Е дойде време да видим истината в очите и тя не е от полза за нас. Пак сме с късата клечка.
Потребител · 10:18 · 15.03.2017
Ето,подлия и алчен Запад отново се мъчи на всяка цена да срине енергетиката и икономиката ни с измислени все нови и нови непосилни изисквания.Гадняри!
Потребител · 17:57 · 11.03.2017
Много бързо забравихте каква дискотека бяхте по живково време и сега пак същите маймуни ви плашат с ЕС. Ами изберете си ги и ще видите ...
Потребител · 14:52 · 12.03.2017
@Потребител ПИДОРАС. ДИСКОТЕКАТА БЕШЕ ПРЕДИ ДА ПОСТРОЯТ НОВИТЕ БЛОКОВЕ НА КОЗЛОДУЙ.
Потребител · 15:56 · 11.03.2017
Да ви са честите Боковските золуми! Имали писмо от ЕС, а мълчат като зашити ...!
Потребител · 17:53 · 10.03.2017
И СИНДИКАТИ И ПАРТИИ РОБУВАТ НА ЕС. ДАКАТО НЕ ИГРАЯТ ТОЯГИ ТОВА НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ. ЕС ЗАХРАНВА НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ В ЗАМЯНА НА ПОСЛУШАНИЕ. ПОТЪРПЕВШ Е НАРОДА.

ПОЛИТИК Е СИНОНИМ НА КУРВА , ПЕДЕРАСТ , НАРКОМАН ,МАЙКОЕБАЧ. КЪДЕТО ВИДИТЕ ПОЛИТИК МУ РАЗЦЕПЕТЕ ГНУСНАТА КРАТУНА С ПАВЕ.САМО ТАКА МОЖЕМ ДА СЕ ИЗБАВИМ ОТ ТЯХ
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент