Петкова откри нови инвестиционни обекти в „Асарел Медет“

Петкова откри нови инвестиционни обекти в „Асарел Медет“ | StandartNews.com

Българското правителство подкрепя развитието на минерално-суровинната индустрия и доказателство за това е приетата през миналата година стратегия за развитие на сектора. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която откри нови инвестиционни обекти в „Асарел Медет" АД. По нейните думи секторът е базов за развитието на икономиката и осигурява 5% от брутния вътрешен продукт на страната и заетост на около 24 хи души.

Министър Петкова припомни, че минната стратегия дава ясна визия за устойчиво развитие на сектора и създава благоприятни условия за инвестиции, информират още от пресцентъра на Министерство на енергетиката.

През 2015 и 2016 г. "Асарел Медет" инвестира над 60 млн. лв. в технологично обновление. Дружеството е вложило 20 млн. лв. за изграждане на нова циклично-поточна технологична линия за транспорт на руда и обновяване на руднична механизация – закупен един багер Komatsu, два булдозера Caterpillar и четири автосамосвала „Белаз". С 25 млн. лв. са извършени дейбости за обновяване на първа секция на Флотационното отделение на обогатителна фабрика „Асарел". И трите столови за хранене на територията на дружеството са модернизирани с 1 млн. лв. Реализацията на тези проекти осигурява значителни икономически и екологични ефекти – намаляване на транспортните разходи и оттам – на себестойността на продукцията,намаляване на отделяните газове от автосамосвалите, намаляване разходите за електроенергия и снижаване себестойността на произведения меден концентрат. Благодарение на отличната работа на ръководството на "Асарел-Медет" АД компанията продължава да е водещ инвеститор в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай