Парното и топлата вода ще поскъпнат с между 2% и 9% от 1 октомври

Парното и топлата вода ще поскъпнат с между 2% и 9% от 1 октомври | StandartNews.com

С между 2 и 9 процента се очаква да се повишат сметките за парно и топла вода от 1 октомври. Увеличението ще е различно за отделните градове. Основният аргумент за повишаването на цената на топлинната енергия е планираното увеличение на природния газ от 13,89 на сто от 1 октомври.

Разчетите на енергийния регулатор, посочени в доклада относно изменение на цените на енергията, произведена от централи с високоефективно комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия във връзка с изменение на цените на природния газ от 01.10.2018 г., показват, че от началото на другия месец се очаква поскъпването на топлинната енергия в София да е с 9,97 на сто, докато в Пловдив ще е 8,57 процента. Между 4 и 6 процента ще се повиши топлинната енергия в Бургас, Плевен, Враца, Велико Търново и Разград. Във Варна с 2,28 процента.

Промяна в цената на парното от 1 октомври не се очаква в Русе, Перник, Сливен и Габрово, защото топлофикациите в тези градове работят на въглища.

Цената на топлинната енергия се увеличи от 1 юли, така че второто поредно увеличение ще се усети най-вече след 1 октомври, защото през лятото потребителите ползват само топла вода, но не и парно. По този начин, след второто поредно увеличение на цената за топлинна енергия сметките за парно и топла вода от 1 октомври ще се повишат средно с над 16 на сто за София, в Пловдив - над 9 на сто, в Плевен - с около 20 на сто, Бургас - с около 22 на сто, във Варна - с около 8 на сто.

Окончателното решение за цената на топлинната енергия ще бъде взето на 1 октомври на закрито заседание в КЕВР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай