17:45 ч.

10.07.18

2 мин.

0

0

0

Пак търсят нефт и газ в бившия блок "Терес"

от редактор |

Пак търсят нефт и газ в бившия блок "Терес"

"Тотал" ще продължи проучванията в българската икономическа зона на Черно море


Министерството на енергетиката вече подготвя тръжната документация за обявяване на конкурс за търсене и проучване на нефт и газ в блок „Хан Тервел" в дълбоко Черно море. Това обяви енергийният министър Теменужка Петкова на среща с представители на френската петролна компания "Тотал", която вече проучва „Блок 1-21 Хан Аспарух" в северната част на нашата икономическа зона. Съвместната ни работа с "Тотал" ще продължи в изпълнение на един от основните приоритети на правителството в сферата на енергетиката – диверсификацията на енергийни източници, допълни още Петкова.


"Тотал", като част от регистрираното у нас дружество „Тотал Е&П България" (заедно с испанската и австрийската компании Repsol и OMV), вече направи два проучвателни сондажа в блок "Хан Аспарух" – „Полшков-1" и „Рубин-1", но все още не е обявила резултатите от тях.


Вчера управителят на „Тотал Е&П България" Ксавие Фожрас дари на енергийното министерство сондажното длето от сондажа „Полшков-1".


Според вицепрезидента на "Тотал" Бернар Клеман компанията ще продължи проучванията в българската акватория на Черно море.


Блокът "Хан Тервел" (бивш "Терес") също се намира в дълбоководната част на Черно море, южно от проучвания от "Тотал" „Блок 1-21 Хан Аспарух" и източно от „Блок 1-14 Хан Кубрат" (който се проучва от Shell Exploration & Development ). Според геолози обаче "Хан Тервел" е най-неперспективният блок, поради което на организираните досега конкурси за него не се явяваха кандидати.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент