Овчаров: Мургавите с каруците може да вдигат и оборудването в Белене

Бившият министър обяви, че е пенсионер на максимална ставка

Овчаров: Мургавите с каруците може да вдигат и оборудването в Белене | StandartNews.com

Оборудването за АЕЦ "Белене" е захвърлено сред природата, не се съхранява както трябва. Това може да го компрометира и то да не може да се използва повече, обяви пред bTV бившият енергиен министър Румен Овчаров.

80% от него вече е на площадката.  Вече половин година то пристига, обаче е захвърлено сред природата. На площадката в Белене преди бе съхранявано оборудване. Вместо да ходят при руснаците и те да им вземат куп пари, да потърсят тези специалисти, които съхраняваха оборудване преди, заяви още той.

Зависим отново от руската страна, която може да каже, че оборудването е повредено, защото не е съхранявано правилно и да се окажем с един куп скъпо старо желязо, което не можем да продадем. Не дай си Боже, да дойдат и онези мургавите с каруците и да го вдигнат, предупреди Овчаров.

Бях предвидил, че "Росатом" ще ни осъди за АЕЦ „Белене" и го обявих публично. Заявих, че реакторите може да ги закарат в Банкя и да ги сложат там като паметници на глупостта. Борисов след това мое изказване заяви: "Овчаров да внимава!" Последва ровене по папките за "Белене", после повдигане на обвинение за "Бобов дол". Прокуратурата беше написала, че се плаща концесионна такса за Бобов дол, а тя беше отпаднала, уточни социалистът.

Когато не знаеш къде отиваш, със сигурност отиваш в грешната посока, цитирам Тери Пратчет. Такъв е случаят АЕЦ "Белене". Глупави и наивни са приказките на власта, че някой ще дойде и ще построи централа без държавата да знае, тъй като държавата носи отговорност за тази централа, отсече той.

"Кумгейт" е модел на управление в държавата, смята бившият енергиен министър. Бойко Борисов прави каквото си иска в държавата, Делян Добрев прави каквото си иска в Хасково - това е моделът, заяви Овчаров.

Проблемът не е "Емко", а "Дунарит" като стана ясно, че той ще става собственост на Емилиян Гебрев", добави той. 

Запитан с какво се занимава сега, Румен Овчаров разкри, че вече е пенсионер и получава максимална пенсия, защото през целия си трудов стаж не е пропускал да се осигурява на максималната ставка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай