ОБЗОР: Сюрприз от Кайманите за "Булгаргаз"

ОБЗОР: Сюрприз от Кайманите за "Булгаргаз" | StandartNews.com

"Булгаргаз" се оказа замесен в търговски спор между търговец на газ и добивното предприятие "Петрокелтик", което експлоатира находището "Галата" в Черно море.

Фондът Worldview Capital - основен кредитор на „Петрокелтик", ще си търси дължимите суми от „Булгаргаз", предаде БГНЕС. Това става ясно от съобщение на фонда в Туитър. Макар че "Булгаргаз" не е страна в този спор, негови плащания към "Петрокелтик" са запорирани заради претенция на газов търговец по договор за доставка, стана ясно от съобщение на "Булгаргаз" до медиите. Оттам обясняват, че на 2 ноември 2017 г. на държавното дружество е връчено съобщение от частен съдебен изпълнител, с което се налага запор върху вземанията на "Петрокелтик" ООД, произтичащи от сключения с "Булгаргаз" договор за доставки на природен газ. Сумата е в размера на бъдещите искове, които ще бъдат заведени от търговец на газ срещу добивното предприятие. На "Булгаргаз" се забранява да предава запорираните суми на "Петрокелтик", като компанията се явява в позицията на пазач на парите. Запорът е върху вземания за 405 хил. лв., съобщи "Медиапул".

От своя страна "Петроклетик" отправя молба към държавното дружество запорираната сума да остане по негова сметка до друго нареждане от страна на съдебен изпълнител или вдигане на запора поради отпадане на основанието за блокиране на сумата.

На 5 януари 2018 г. на "Булгаргаз" е връчена нотариална покана от името на Уърлдвю И Ейч Ес Интернешанъл Мастър Фънд, Уърлдвю Икономик Риковери Фънд и Плутос Ейджънси ЛЛС, регистрирани на Каймановите острови, които са кредитори на "Петрокелтик". С нотариалната покана е поискано "Булгаргаз" да извърши плащане по банковата сметка на посочен депозитар. "Към настоящия момент в „Булгаргаз" не е постъпила информация за отпадане на основанието за вдигане на запора върху вземанията на „Петрокелтик", съобщават още от държавното дружество. И уточняват, че от начало на ноември 2017 г. доставките на природен газ за „Булгаргаз" от „Петрокелтик" са преустановени.

"Касае се за спор между местни търговски дружества и компетентен за неговото разрешаване е българският съд. С оглед на това считаме, че изнесената в пресата информация би могла да създаде излишно напрежение, свързано със сигурността и непрекъснатостта на доставките за страната", се казва в съобщението до медиите на газовия доставчик.
"Петрокелтик" е един от най-големите британски инвеститори в България и държи концесията за добив на природен газ от три блока в шелфа на Черно море - "Галата", „Калиакра" и "Каварна".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай