ОБЗОР: Строим "Белене" без държавна гаранция

Проектът или ще бъде пазарен, или няма да се реализира, каза вицепремиерът Томислав Дончев

ОБЗОР: Строим "Белене" без държавна гаранция | StandartNews.com

АЕЦ "Белене" или ще бъде реализирана на пазарен принцип, или изобщо няма да бъде реализирана". Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев, след като кабинетът рестартира вчера проекта. Министрите одобриха доклада на енергийния министър Теменужка Петкова за възможната реализация на активите Втора атомна, включително отделянето им в отделна компания. "Пазарен означава без държавна гаранция, разчитайки на това, че цената на произвежданата електроенергия ще бъде изкупувана на пазара", обясни Дончев. И допълни: "Ако държавата, заедно със стратегическия инвеститор, който предложи добрите условия, успее да изгради това съоръжение, ще продава електроенергията на този пазар".

Най-подходящият вариант за рационално използване на наличното оборудване за АЕЦ „Белене" е възобновяване на действията по търсене на възможности за изграждане на Втора атомна, съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция, се казва в одобрения доклад на Петкова. Според документа този вариант би позволил на българската държава да възстанови извършените през годините разходи по проекта, както и да се гарантира в дългосрочен план енергийната сигурност на страната.

Всички компании, проявявали интерес досега към АЕЦ "Белене" ще имат възможност да участват, съобщи Томислав Дончев. "Ще имаме вариант да избираме между най-доброто предложение, ако има примерно 4-5 компании, проявяващи интерес. Нелепо е това решение да бъде вкарвано в координатната система на някакви геополитически емоции", категоричен бе той. "Имаме български реактори, които са българска собственост, и сме длъжни да намерим най-доброто решение", заяви Дончев. Той бе категоричен, че в решението няма никакви политически нюанси. То не е насочено към нито един сектор в българската енергетика, то не е срещу въглищните централи, нито срещу ВЕИ-тата. Ако пазарът реагира, ако покаже, че десетилетия напред една нова мощност има бъдеще, то тя ще бъде изградена, обобщи вицепремиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай