ОБЗОР: Драконовски мерки за пазара на ток

ОБЗОР: Драконовски мерки за пазара на ток | StandartNews.com

Драконовски мерки за контрол на свободния пазар на ток предвижда проект за промени в Закона за енергетиката/, който е пуснат за обществено обсъждане. Предложенията за изменение и допълнение на ЗЕ се правят с цел транспониране в националното законодателство на европейските директиви относно общите правила за вътрешния пазар на електроенергия и на природен газ.

Според поправките, на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ се възлага текущото контролиране на интегритета и прозрачността на пазара на търговия на едро с енергия. Контролните органи ще имат право да изискват от играчите на пазара съществуващи записи за телефонни разговори и предаване на данни, да поискат от съд да наложи запор на движими вещи и вземания и/или възбрана върху недвижим имот. И дори да правят предложения за временно лишаване от право за упражняване на определена професия или дейност.

Глоби от 1500 до 15 000 лв. се предвиждат при нарушенията на регламента, в частта му за прозрачност на пазара на ток и газ, манипулации и пазарни злоупотреби. Когато това се прави от юридическо лице или от едноличен търговец, имуществената санкция е от 20 000 до 150 000 лв. Тези санкции са и за опити за манипулиране на пазара за търговия на едро с енергия. При повторно нарушение глобата е трикратна, като се изчислява по максималния размер. Това означава, че за физически лица тя е 45 000 лв., а за фирми – 450 000 лв. КЕВР може да наложи и наказание лишаване от право за упражняване на определена дейност за срок от шест месеца до една година, ако нарушението не подлежи на по-тежко наказание.

Законопроектът урежда и независимостта на оператора на газовата мрежа. Предвижда се операторът на газовото хранилище да има независими права за вземане на решения за активите, необходими за функционирането, поддръжката или развитието на съоръжения за съхранение. В проекта за първи път е предвиден и раздел за зарядните точки за електрически автомобили. Предвижда се операторите на зарядната точка да могат да купуват ток от търговец, различен от този, който доставя еленергия на сградата, в която е тя. ЕСО няма право да откаже свръзване на зарядна станция с мрежата с мотив за претоварване или повече разходи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай