Нямаме становище от ЕК за договорите с американските централи

Нямаме становище от ЕК за договорите с американските централи | StandartNews.com

Няма становище на ЕК за прекратяване на договорите с двете американски централи. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова. Министерство на финансите, Министерство на енергетиката и БЕХ са в непрекъсната комуникация с ЕК, поясни Петкова. „Когато има информация и становище медиите ще бъдат информирани, заяви още Теменужка Петкова.

Тя коментира и цената на тока.

"Цените за ток в България са едни от най-ниските в Европейския съюз по данни на Евростат, заяви тя. - За сравнение средната сметка в страната ни е 39 евро, а в Унгария е 50 евро. Свободните количества се продават на свободен пазар, като цената се определя от възможностите и производителността на пазарите. Министърът на енергетиката не може да се намесва в свободния пазар. Никой не може да влезе в отношенията на потребителите на свободния пазар", допълни Теменужка Петкова.

Тя уточни, че трябва да се има в предвид, че цените на свободния пазар се формират така, както се формират цените на всяка една друга стока, което става в резултат от търсенето и предлагането. "Освен стандартните продукти, нашата борса за свободен пазар на електричеството предлага по-голяма палитра, в интерес на потребителите. Цените са съпоставими с другите пазари в Европейския съюз", добави Петкова.

"Ако са налице данни, различни от представените от Министерството на енергетиката, може да се сезират съответните органи. Има бързи и адекватни анализи по отношение на свободния пазар за електроенергия. Така ще излязат анализи, които ще покажат фирмите, които не са конкурентоспособни на пазара", заяви министърът на енергетиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай