НЕК отчете 126 млн. лева загуби

НЕК отчете 126 млн. лева загуби | StandartNews.com

Загубите на Националната електрическа компания (НЕК) се равняват на 126 млн. лева към момента, съобщи изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Петьо Иванов, цитиран от БНР.

Той уточни, че имат около 170 млн. текущи разходи, които са признати - за "Белене". Това означава, че от 170 като се изкарат 126 млн. има 44 млн. лв. печалба. Ако го нямаше ефектът от решението на "Белене", НЕК щеше да е едно добро дружество и щеше да генерира положителен нетен финансов резултат, анализира шефът на БЕХ.

Той отчете, че спадът в цената на ел. енергията е засегнал ТЕЦ "Марица-изток". Голямо перо в бюджета на централата са разходите за вредни емисии. Петьо Иванов обясни, че тази година те ще са по-малки, отколкото през 2015 г. През миналата година АЕЦ "Козлодуй" пък е имал големи разходи за удължаване живота на пети блок.

Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум коментира, че твърдението за балансирана финансова система донякъде е вярно. Той отчита, че има подобрение на състоянието от 2014-2015 година. Въпреки това не е достигнато ниво на устойчивост, което може да гарантира развитието на важни държавни дружества в енергетиката.

Иванов смята, че трябва да отпадне мярката, която задължава дружествата да внасят 5 % от печалбата си в специален фонд за стабилизиране на НЕК. По думите му тя не е пазарна, а вече създава проблеми на ключови предприятия в енергетиката.

Относно рязкото повишение на цената на газа Антон Иванов коментира, че то се дължи на задържането й в предходен период, за да поскъпне парното в средата на отоплителния сезон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай