КЗК вади доказателства за картел в горивата

КЗК вади доказателства за картел в горивата | StandartNews.com

Комисията за защита на конкуренцията ще издави доказателствата за картел на пазара на горива. На 10 октомври 2016 г. КЗК предяви на дружествата „Лукойл България" ЕООД, „Еко България" ЕАД, „Шел България" ЕАД, „ОМВ България" ООД, „Нис Петрол" ЕООД и „Петрол" АД твърдения за извършено нарушение по чл. 15 от Закона за защита на конкуренцията и чл. 101 от Договора за функционирането на ЕС, изразяващо се в забранено споразумение и/или съгласувана практика за обмен на ценова информация и провеждането на обща ценова политика и обмен на информация за реализирани обеми продажби за целите на ценовото сътрудничество, което има за цел предотвратяване, ограничаване и нарушаване на конкуренцията на пазара на търговия на дребно с бензин и дизел.

В рамките на срока за възражения срещу това определение на КЗК, всички шест компании поискаха разкриването на доказателства, които са търговска или друга защитена от закона тайна. Основание за направените искания е значението на тези доказателства за упражняване правото на защита от страните. В тези случаи КЗК отчита значението и доказателствената сила на материалите и доколко разкриването им би увредило правата на трети страни, а именно гарантираната от закона защита на производствена, търговска или друга тайна.

С шест нарочни определяния КЗК допусна разкриване на част от доказателства по направените от страните искания. Също така е предоставен и допълнителен 30-дневен срок за запознаване с разкритите доказателства и подаване на възражения, който започва да тече от влизане в сила на определенията. Определенията подлежат на обжалване пред ВАС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай