КЕВР получава още правомощия върху търговията с ток

КЕВР получава още правомощия върху търговията с ток | StandartNews.com

Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ ще получи функции по отношение на търговията на едро на организирания борсов пазар на електроенергия. В момента Министерството на енергетиката е представило за обществени консултации Проект за промяна в Закона за енергетиката.

В същото време и от КЕВР готвят становище, в което ще бъде разписано детайлно правомощията на енергийния регулатор. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ Иван Иванов по време на днешното заседание на подкомисията за наблюдение на дейността на КЕВР към парламентарната Комисия по енергетика. Иван Иванов се надява в следващите месеци Народното събрание да приеме тези промени, за да може КЕВР да получи тези правомощия. Освен това той ще поиска от правителството в лицето на финансовия министър и допълнителни средства за създаването на отдел, който да се занимава изцяло с тези функции.

Председателят на КЕВР поясни, че регулаторът ще получи правомощия единствено за мониторинг на пазара на едро на електроенергия. "След увеличаването на количеството електроенергия на борсата нашите отговорности безспорно ще нараснат, защото трябва при такъв централизиран пазар да бъдем особено бдителни, за да не се допуснат нарушения", заяви Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай