Италианци дават рамо на газопровод през България

Италианци дават рамо на газопровод през България | StandartNews.com

Италианските компании Eni и Snam обсъждат възможността да инвестират в изграждането на отклонение от газопровода „Турски поток" през България и Сърбия до австрийския хъб Баумгартен. Това съобщава руското издание Interfax Global Energy. Целта е Италия да си гарантира доставките на руско синьо гориво след прекратяването на транзита през Украйна догодина. През 2017 г. на Ботуша са получили от Русия близо 24 млрд. куб. м газ, като договорът на Eni за доставка на гориво от "Газпром" през Баумгартен изтича в 2035 г.

Поради това шефовете на Eni и Snam - Клаудио Дескалци и Марко Алвера, преди дни заявили, че може да обсъдят възможността за участие в проекта South Stream Lite, който повтаря маршрута на „Южен поток" през България и Сърбия до Австрия, но в съкратен вариант.

Подписахме договор за определен обем и очакваме, че този газ ще стига до нас през Баумгартен, казва Дескалци в интервю за Interfax Global Energy при представянето на стратегията на Eni в Лондон неотдавна. Snam също обсъжда възможността да инвестира в новия газопровод за доставка на руски газ през Балканите, коментира и Марко Алвера. Ако „Газпром" ни покани, ще обсъдим това, казва той в интервю за руския сайт.

South Stream Lite обаче е само един от вариантите за продължение на „Турски поток", които обсъжда „Газпром". Алтернатива за доставки на руски газ за Италия могат да бъдат още Трансадриатическият газопровод (ТАР), както и проектът ITGI-Poseidon.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай