Искаме руският газ да идва през Черно море

Искаме руският газ да идва през Черно море | StandartNews.com

България настоява за директни доставки на газ от Русия по дъното на Черно море като заедно с това възнамерява да стартира преговори за таксите при транзита на горивото за Европа след като бъде готов газопровода "Турски поток". Това става ясно от позицията на България по делото на Европейската комисия срещу "Газпром" за злоупотреба с господстващо положение на пазара, която беше одобрена от служебното правителство. В предложените от "Газпром" Ангажименти към ЕК, изпълнението на които ще спаси руския газов гигант от санкции, се предвижда възможност "Газпром" да промени точката на доставка на газ до България от сегашната Негру Вода с друга точка на границата на страната. Очаква се точката за доставка на газ да се промени, когато бъде готов "Турски поток". В своята позиция по предложенията на "Газпром" България настоява ангажиментите на руската газова компания да бъдат преработени в тази част, като изключат дори съмнение, че промени на маршрутите за доставка и транзит на природен газ са приети или мълчаливо подкрепени от ЕК в противоречие с действащите договори. "С оглед сигурността на доставките, за България е важно промени на точките на доставка да бъдат обсъждани само след внимателен анализ дали количествата природен газ за страната и съседните държави са гарантирани, по какъв маршрут и срещу какви транзитни такси", се посочва в българската позиция. Като специално се добавя, че "осигуряването на директни доставки през Черно море до България и оттам до държавите от Югоизточна Европа би допринесло за политическата и икономическата стабилност в региона". Като това означава, че страната ни настоява руският газ да идва директно до България по разклонение на "Турски поток", а не да минава транзитно през Турция. "От гледна точка на газовите пазари, директни доставки до България биха имали предимството, че ще поставят в условия на конкуренция както източниците на природен газ (Русия и очакваните доставки от Каспийския регион), така и маршрутите за транзит до Европа", пише в българската позиция.
Към момента Ангажиментите, предложени от "Газпром" не предлагат достатъчно гаранции за изпълнение на клаузите за пазарно ценообразуване, се посочва още в българската позиция. Механизмът за уреждане на спорове е оставен непроменен. А България настоява за ясни правила при разрешаване на спорове, които да гарантират спазване на пазарните принципи.
Неприемливо е, че Ангажиментите предвиждат неравнопоставеност между газовите дружества от Централна и Източна Европа, гласи становището ни. "Газпром" предлага достъп до българския пазар на фирми от Унгария, Словакия и Полша, а няма реципрочност. Тоест не се дава възможност на „Булгаргаз" и всеки друг български търговец, който купува газ от „Газпром", да продаваме на тяхна територия. Непропорционално изглежда и поставянето на Ангажиментите на „Газпром" в зависимост от това дали „Булгартрансгаз" ще поеме отговорност за качеството на природния газ вместо „Газпром", се посочва в българската позиция.
Поради множеството неясноти в предложението на „Газпром", българските дружества „Български енергиен холдинг" ЕАД, „Булгаргаз" ЕАД и „Булгартрансгаз" ЕАД са в контакт с ЕК за получаване на допълнителна информация, става ясно от съобщението на Министерски съвет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай