18:05 ч.

06.02.17

2 мин.

0

1

0

Индустриалци: Оставете забраната за износ на ток

от редактор |

Индустриалци: Оставете забраната за износ на ток

Въведената наскоро забрана за износ на ток от България да остане действаща заради прогнозираното застудяване в средата на тази седмица, за да може да се гарантира сигурността на енергийните доставки, в случай че резервните мощности "студен резерв" не сработят. За това призова Българската федерация на индустриалните електроенергийни консуматори (БФИЕК) в писмо до служебния министър на енергетиката Николай Павлов.


В писмото се предлага ведомството да разработи нормативна база, която да въвежда възможността на предприятията да се плаща за намаляване или за повишаване на потреблението им на ток в кризисни ситуации, налагащи балансиране на електроенергийната система. Това е мярка в допълнение към студения резерв и се прилага в много страни от ЕС, както при високи, така и при ниски товари, се посочва в писмото, подписано от председателя на управата на БФИЕК Константин Стаменов.


Индустриалците отчитат като правилни решенията на отишлия си енергиен министър Теменужка Петкова да спре износа на ток от страната на 13 януари 2017 г., за да може да се гарантира задоволяване на вътрешното потребление на електроенергия, което достигна рекордни нива от 7700 мегавата заради екстремния студ. Другата предприета мярка беше намаляването на търгуваните на борсата за ток количества от държавните електроцентрали, които обаче от 1 февруари бяха възстановени в пълния им обем.


От федерацията посочват, се ясно си дават сметка, че ограничаването на износа на електроенергия е против свободата на движение на стоки и услуги, но е оправдано при извънредни ситуации като несработването на студения резерв, както това стана през януари в две топлоцентрали.


Според организацията обаче ведомството трябва да предвиди и други възможности за гарантиране на доставките на ток освен задействането на студения резерв от 550 МВ в няколко електроцентрали, на които ЕСО плаща да поддържат в готовност част от мощностите си. Кои ще са централите се решава в търгове, в които ЕСО избира най-изгодните оферти за цена на студен резерв.


От БФИЕК смятат, че по същия начин, по който ЕСО набира студен резерв, може да има търгове за големи потребители на електроенергия, които при нужда да намаляват консумацията си, за да се гарантира, че ще има достатъчно количества ток за домакинствата и за балансиране на целия пазар. Идеята е предприятията на пазарен и доброволен принцип да оферират в търгове пред ЕСО количествата електроенергия, които са готови при нужда да спестят, и цената, която искат да им се плаща за това, че оставят свободна електроенергия в системата за да се ползва при нужда.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 18:19 · 06.02.2017
Защо няма да сработи студения резерв?
ПАК?!
Защо въобще плащаме?
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент