Хидровъзелът не е правен, за да печели от енергия

Всички ВЕЦ у нас са строени, за да гарантират електроенергийната ни система, казва Мардик Папазян, бивш изпълнителен директор на НЕК (2005-2009 г.)

Хидровъзелът не е правен, за да печели от енергия | StandartNews.com

- Г-н Папазян, какъв е бил смисълът да се прави "Цанков камък", тъй като многократно е било заявявано, и то още при пускането му в експлоатация, че той няма да се изплати дори и за 1000 години?
- Това са пълни глупости!

- В същото време проф. Атанас Тасев обясни в интервю за "Стандарт", че при високите цени на пиковата енергия "Цанков камък" би могъл да се изплати дори за 7-8 години.
- Да, така е, но ако има пазар на пиковата енергия, ала у нас все още го няма, а защо го няма - е отделен въпрос. А ако продължава да работи в този режим, "Цанков камък" дори и за 5000 години няма да се изплати. Няма, защото централата не е направена, за да произвежда енергия! Поначало всичките големи подязовирни ВЕЦ се пускат само в три случая: първо - при опасност от нарушаване на мощностния баланс в електроенергийната система (ЕЕС) - т.е всички тези ВЕЦ-ове са направени да гарантират сигурността на системата, а не за производство на електроенергия, а такава произвеждат само ВЕЦ-ете, които са изградени на реки, а това са частните малки централи; второ - пускат се по време на напоителния сезон, и то по график, съгласуван с МЗ и с МОСВ; и третият случай е при пълноводие - проливни дъждове или топене на снеговете, когато язовирите се източват, за да се осигури обем за постъпващите нови води.
Реално в нашата ЕЕС работят около 8000 МВт генериращи мощности. От тях 2700 МВт са ВЕЦ-ете на НЕК. Годишно у нас се произвеждат между 45 млрд. и 47 млрд. кВтч електроенергия. От тях само 2.5-3 млрд. кВтч се произвеждат от ВЕЦ! Следователно 34% от мощностите произвеждат едва 5-6% от електроенергията. Така че при изграждането на ВЕЦ-ове въобще не се мисли и говори за изплащането им. И който говори това - просто манипулира, вместо да информира обществото!

- В този смисъл необходимо ли е било строителството на ВЕЦ и на "Цанков камък"?
- Необходимо е и все по-необходимо ще става, най-малкото защото денонощният график на електроенергийната ни система става все по-пиков. Ако преди 1990 г. съотношението на промишлената към битовата енергия е било 60%/40%, то сега е от порядъка на 70%/30%. Сега пиковете са изключително високи и те могат да се покрият само от работата на ВЕЦ, просто защото други гъвкави централи нямаме.
Не на последно място - при нарушение на целостта на ЕЕС възстановяването й започва именно от ВЕЦ-ете, тъй като една ТЕЦ не може да се включи да работи, ако няма външно захранване. А никой друг не може да подаде ток на една ТЕЦ, освен ВЕЦ-ете, които, като се пусне водата, веднага започват да произвеждат електроенергия. Така че тези, които говорят глупости за "Цанков камък", не знаят много неща. Големият проблем е, че от режим на ЕЕС у нас разбират не повече от 25 души, част от които избягаха в чужбина, а тези, които останаха, явно ги е страх да кажат истината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай