19:40 ч.

15.05.18

2 мин.

0

2

0
Горивата поскъпват

Само с няколко стотинки се очаква да скочат цените на горивата през летния сезон. Това прогнозира пред БНТ Андрей Делчев, изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация (БПГА). Ако липсват други важни фактори като поскъпване на петрола например, само повишеното търсене ще вдигне цените на бензина, дизела, пропан-бутана и метана с около 2-3 стотинки на литър през лятото, посочи той. Делчев припомни, че цените на течните горивата на дребно в България продължават да са най-ниските в Евросъюза.


Цените на горивата по различните бензиностанции у нас са различни, включително и на обектите от една и съща верига, посочи още Андрей Делчев. Този марж се дължи на много фактори, сред които местоположението на обекта, търсенето, конкуренцията или ценовата стратегия на фирмата, обясни той, с което за сетен път разсея съмненията за наличие на картелно споразумение между големите вериги.


На международния пазар има достатъчни количества петрол, така че в следващите месеци ще се върви към успокоение на цената на "черното злато", прогнозира Андрей Делчев, като се позова на анализите на експерти.


Два са основните фактори, които тласкат цената на нефта нагоре в последните седмици, обясни още председателят на БПГА. Единият са очакваните санкции срещу Иран, които биха "извадили" от пазара 1 млн. барела дневно. Вторият е повишената икономическа активност по света, която увеличава търсенето и потреблението на "черното злато". В момента на пазара действат две противоположни тенденции, обясни още Андрей Делчев. От една страна ОПЕК ограничава производството, което вдига цената на петрола, но от друга по-високите цени стимулират добива, което веднага води до нейното задържане и дори понижение.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 05:55 · 16.05.2018
А защо,цените не се успокояват,падайки на долу,а се успокояват,вдигайки се на горе?
Потребител · 23:35 · 15.05.2018
За последните 10 дни дизела с поскъпнал 3 пъти. Сега и шоково? ОСТАВКА, БЕЗБОЖНИЦИ ГНУСНИ!!!
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент