Гърция даде ляв мигач към зелената енергия

Гърция даде ляв мигач към зелената енергия | StandartNews.com

Родината на Сократ и Платон загърбва петролните деривати и въглищата, упорито работи за превръщането си в газов хъб на Балканите

Докато мъдрите се намъдруват, лудите се налудуват. Прав е народът. Докато години наред ние спорехме защо са ни възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), които да ни вдигат цената на тока, докато се биехме в гърдите, че за 1-2 години сме преизпълнили задачата на Европейската комисия за общото количество инсталирани "зелени" мощности до 2020 г., докато блокирахме строителството на нови фотоволтаични и ветрогенераторни паркове и ограничавахме изкупуването на енергия от вече изградените,

уж потъналата в криза съседна Гърция ни тресна такъв екологичен шамар

от който едва ли някога ще се опомним!
Родината на Сократ и Платон планира до 2030 г. да повиши дела на ВЕИ до 50% от общото количество електрогенериращи мощности, а в същото време да намали производството на ток от лигнитни въглища до 20%. Това са само част от последните планове на Атина, оповестени от министъра по околната среда и енергетиката Георгиос Статакис, с които Гърция на практика далече надхвърля поставените от Парижкото споразумение за климата цели пред ЕС.
Идеята за 2030 г. е напълно ясна - ще премахнем напълно мазута и петрола от островите, ще редуцираме още повече лигнитните въглища и ще заместим напълно тези ресурси само с ВЕИ, категоричен е министър Статакис.
Постигането на тази наистина амбициозна цел започва с привличането през следващите 2-3 години на над 3 млрд. евро инвестиции в изграждането на нови ВЕИ централи. Според Георгиос Статакис това е напълно постижимо, още повече, че вече бяха обявени две тръжни процедури за изграждане на нови фотоволтаични и ветрогенераторни мощности в страната. Двата големи търга, които се очаква да приключат до края на тази година, са за изграждането на "зелени" паркове с обща мощност 2.6 ГВт.
За какво говорим! Два търга, с които Гърция ще изгради с 40% повече "зелени" мощности от всичките наши много коментирани и оплювани фотоволтаични и ветрогенераторни паркове!
Само тези два обявени търга на практика вече са един остър завой в енергийната и екологична политиката на гръцкото правителството. Причината е, че както България и други държави в ЕС, Гърция прилага схема за насърчаване изграждането на ВЕИ чрез сключването на дългосрочни договори на преференциални цени. Още повече, че както и у нас, в Испания и другаде, тази практика доведе до колапс енергийния пазар и до орязване на тарифите.
По всичко личи обаче, че Гърция ще използва значителния спад на цените на фотоволтаичните панели, поради което съвсем логично се очаква

цената на тока от новоизградените "зелени" мощности да бъде много близка до пазарната

Само преди дни гръцката държавна енергийна компания PPC SA обяви плановете си да увеличи "зелените" електрогенериращи мощности - основно вятър и слънце, с 600 МВт. Общите капиталови разходи, заложени в стратегическия план на компанията до 2022 г., са 3.9 млрд. евро, 22% от които са предвидени само за ВЕИ.
Независимо от тези грандиозни "зелени" планове обаче Гърция напредва и в плановете си за търсене и проучване на нефт и природен газ. Местната компания Hellenic Petroleum, щатската Exxon и френската Total вече спечелиха търгове за проучвания в дълбоките води край о. Крит.
Потенциалът изглежда изключително висок, подобен на вече откритите находища край Кипър и Израел, коментира Георгиос Статакис.
На всичко отгоре гръцкият енергиен и екоминистър е убеден, че страната му ще се превърне в балкански център за диверсификация на газовите доставки за Югоизточна Европа - нещо, към което се стреми и България, която постоянно лансира изграждането на бъдещия газоразпределителен хъб "Балкан" край Варна. За разлика от нас обаче министър Статакис сочи по-реални проекти, като Източносредиземноморския газопровод (EastMed), който ще свърже находищата в Египет, Израел и Кипър с Гърция и Италия, Трансанадолския газопровод (ТАНАП) за транспортиране на азерски газ, както и интерконектора Гърция - България, които ще предоставят

достъп на много алтернативни доставчици на европейския пазар

В подкрепа на тази цел е и вливането на много свежи инвестиции благодарение на проведените приватизационни процедури. Гърция вече приватизира 66% от капитала на своя газов системен оператор DESFA. Мажоритарният пакет беше придобит от консорциум между италианската Snam, испанската Enagas и белгийската Fluxys. Само година и половина след раздържавяването пазарната капитализация на DESFA скочи с 30%. Скоро предстои приватизация и в петролния и електроенергийния сектор на страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай