Енергийни регулатори от Източна Европа подкрепят сделката с "Газпром"

Енергийни регулатори от Източна Европа подкрепят сделката с "Газпром" | StandartNews.com

Някои енергийни регулатори и дружества в Източна Европа подкрепят предложеното от ЕС антитръстово споразумение с „Газпром", увеличавайки шансовете за сделка с руския държавен износител на синьо гориво, предаде Ройтерс.

Временното споразумение, обявено миналия месец, предвижда „Газпром" да избегне глоба в размер до 10% от глобалните си приходи, след като ЕС обвини дружеството, че злоупотребява с господстващо положение на пазара и налага много висока цена на клиентите в осем европейски държави, сред които и България (другите са Полша, Естония, Латвия, Литва, Унгария, Словакия и Чехия).

В замяна газовият гигант на Кремъл, който отхвърля обвиненията, предложи отстъпки в договорните условия и ценообразуването, за да уреди изънсъдебно споразумение в един от най-големите и най-продължителните антимонополни спорове в ЕС.

Сделката подлежи на обратна връзка от страните от ЕС и пазарните играчи в региона и би могла да се промени или дори да се провали. Осемте правителства и представителите на сектора имат срок до 4 май да депозират възражения срещу предложението, като последен етап от случая, започнал с обиски на офиси в 10 държави през 2011 г.

За България, която е почти изцяло зависима от купуването на руски газ, според договор до 2022 г., залозите са високи и часовникът тиктака, пише Ройтерс. За най-бедната страна в ЕС приоритетът е бърза сделка, отбелязва агенцията.

Независимият енергиен регулатор в страната заяви, че се надява споразумението да позволи да се предоговорят договорите, обвързани с цените на петрола преди следващата зима. Ако не, регулаторът обяви, че сметките за топла вода и парно ще се вдигнат с до 35%, оказвайки натиск на домакинствата и промишлеността, посочва Ройтерс.

Междувременно руската агенция ТАСС съобщи, че приходите на "Газпром" от износ на газ през януари и февруари 2017 г. са нараснали с 23,4% спрямо същия период на миналата година до 6,67 млрд. долара, по данни на руската Федерална митническа служба. Руската газова компания е увеличила износа на газ с 21,7% до 39,2 млрд. кубични метра.

Износът на газ за страни извън Общността на независимите държави (ОНД) е нараснал с 27,5% до 31,5 млрд. кубични метра, а за страни от ОНД - с 4% до 7,8 млрд. кубични метра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай