Електроцентрали дължат 153 млн. лв. на Мини Марица-изток

Снимка: БГНЕС архив

Електроцентрали дължат 153 млн. лв. на Мини Марица-изток | StandartNews.com

153 млн. лв. дължат електроцентралите на „Мини Марица-изток", съобщи изпълнителният директор на дружеството инж. Андон Андонов, цитиран от БНР. Най-много са дълговете на държавния ТЕЦ 2. Те са близо 132 млн. лв., от които 42 млн. са просрочени вземания. От ръководството на въгледобивното дружество призоваха за държавна стратегия, която да гарантира бъдещето на отрасъла и на комплекса.

От компанията продължават да настояват за повишаване на цената на въглищата, която е 77 лева на тон условно гориво. От ръководството са предложили цената да стане поне 81 лева. Към този момент финансовото състояние на "Мини Марица-изток" е стабилно, отчете още изпълнителният директор Антон Андонов. "Проблемът не е толкова в цената на въглищата, колкото вземанията – 153 милиона", категоричен бе той.

Пред дружеството предстоят сериозни инфраструктурни проекти в бъдещите години, за които трябва ясна подкрепа от държавата, обясни инж. Андонов. "Ние сме започнали изместването на електропроводи, 110 киловата. А по-далечните са изместването на река Съзлия, изместването на жп линията," обясни шефът на мините.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай