Докарваме на Балканите газ от Египет

Докарваме на Балканите газ от Египет | StandartNews.com

Между България и Египет съществува потенциал за задълбочаване на енергийното сътрудничество, който трябва да бъде използван. Около този извод се обединиха в разговора помежду си министърът на енергетиката Теменужка Петкова и посланикът на Арабска република Египет в България Н.Пр. Манал Йехия Ел Шинауи, съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

Двете страни обсъдиха възможността за разширяване на подписания през 2009 г. Меморандум за разбирателство в областта на природния газ. Българската страна счита, че постигането на ефективно взаимодействие в областта на енергетиката в региона би могло да послужи като основа за цялостно активизиране на отношенията между страните от района на Близкия изток, Средиземноморието и Балканите.

България разглежда потенциални доставки на природен газ от Арабска република Египет като възможност за диверсификация не само за нашата страна, но и за региона на Югоизточна Европа, каза министър Петкова по време на срещата. През 2015 г. италианската компания ENI обяви откриването на газовото находище Zohr, чиито прогнозни залежи се оценяват на около 850 млрд. куб. метра газ.

Предвижда се находището да бъде въведено в експлоатация през тази година. Компаниите ENI и BP разработват и други находища по делтата на р. Нил. На база на това прогнозите са, че през 2020 г. Египет ще бъде в състояние да започне да изнася природен газ, а страната да се превърне в газоразпределителен център за региона.

Министър Петкова запозна Н.Пр. Манал Йехия Ел Шинауи с плановете на българското правителство за изграждане на регионален газов разпределителен център „Балкан", както и с напредъка по изграждането на газовата връзка с Гърция като входна структура за внос от алтернативни източници за целия регион на Югоизточна Европа.

Тя представи пред своя гост и плановете за участие на българската страна в проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ край Александруполис и подчерта взаимната връзка между двата проекта – ключови за диверсификация и сигурност на енергийните доставки в целия регион на Югоизточна Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай