Държавните дружества казват утре становището за "Газпром"

Държавните дружества казват утре становището за "Газпром" | StandartNews.com

Държавните компании „Булгаргаз", „Булгартрансгаз" и Българският енергиен холдинг (БЕХ) били готови със своите становища по предложенията на „Газпром" за поемане на ангажименти, отправени в рамките на антимонополното дело на Европейската комисия срещу руската компания. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

На 19 април 2017 г. във Варшава, Полша, се проведе V4 Gaz Forum, организиран от страните от Вишеградската четворка с участието на представители на българското Министерство на енергетиката, БЕХ, „Булгаргаз" и „Булгартрансгаз". На експертно равнище по време на форума бяха анализирани в детайли направените предложения.

Като използват резултатите от проведените дискусии, трите български енергийни компании ще предоставят утре, 21 април 2017 г., в Министерството на енергетиката своите становища по предложенията за поемане на ангажименти от „Газпром". Те ще включват оценки на ефекта БЕХ от евентуалното приемане от ЕК на ангажиментите, предложени от руснаците, върху договорите на „Булгаргаз", „Булгартрансгаз" и БЕХ.

Министерството на енергетиката припомня, че обявеният от ЕК срок 4 май 2017 г. е за представяне на коментари от заинтересованите страни по отправените от „Газпром" предложения за поемане на ангажименти, а не за предоговаряне на условия по действащите договори за доставка и пренос на природен газ.

В случай, че предложенията на „Газпром" бъдат приети от ЕК, тогава ще стартира процесът на двустранни преговори между всяка от компаниите и „Газпром" по търговските условия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай