CEZ може да продаде ТЕЦ Варна за Е50 млн.

Преговорите за останалите активи на компанията в България продължават

CEZ може да продаде ТЕЦ Варна за Е50 млн. | StandartNews.com

Чешката държавна енергийна компания CEZ е близо до продажбата на българската си ТЕЦ-Варна. Надзорният съвет на компанията е одобрил началото на преговори за продажбата на ТЕЦ-а с един от кандидатите. Според информация на Hospodarske Noviny кандидат-купувачът предлага около 50 млн. евро. Преговорите за продажба на българската електроразпределителна компания ЧЕЗ-България обаче продължават.

„Първоначалният план беше да се продадат всички активи заедно, но това се промени, тъй като офертата за ТЕЦ-Варна е толкова привлекателна, че тя най-вероятно ще се продаде отделно", казва пред вестника председателят на Надзорния съвет Вацлав Пацеч.

Ценния актив на ТЕЦ-а е земята. ТЕЦ-Варна е на брега на Черно море и беше придобита от чешкия концерн през 2006 г. за 206 млн. евро, като 100 млн. евро бяха инвестирани в увеличение на капитала. „За инвеститора по-важна роля има не самата електроцентрала, която днес има по-голям потенциал като скрап, а нейните качества, ако тя може да бъде преобразувана в пристанище", казва човек, близък до сделката.

Чешката компания продава целия си бизнес в страната, включително и ЕРП-то ЧЕЗ-България. CEZ е получила общо 5 оферти. Едната е само за ТЕЦ-Варна. Трима кандидати са искали всичките активи на ЧЕЗ, а петият - само бизнесите с разпространението и възобновяемите източници. Последната оферта е на чешката Енерго-Про, която предложила сума близка до 300 млн. евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай