Брюксел одобри предложеното от България за парниковите газове

Брюксел одобри предложеното от България за парниковите газове | StandartNews.com

Главна дирекция "Действия по климата" към ЕК одобри предложеното от България разпределение на безплатни квоти парникови газове за 2016 г., съобщиха от Министерството на енергетиката.

За 2016 г. България има право на 6 528 467 безплатни квоти, разпределени между 23 оператора. Квотите ще бъдат получени по сметките на операторите, участващи в Националния план за инвестиции, в близките няколко дни. Срещу отпуснатите квоти те са задължени да инвестират средства общо в размер на 44,458 млн. евро (броят на квотите, умножен по референтната цена за годината, която е 6,81 евро), в подобряване на екологичните показатели на своето производство на електрическа енергия.

Делът на получаваните безплатни квоти в общия брой необходими такива постепенно намалява през годините. През 2013 г. те покриват около 70% от нуждите на операторите, докато за 2016 г. процентът е около 40.

В началото на тази година министърът на енергетиката представи пред ЕК обобщен доклад за изпълнението на Националния план за инвестиции през 2016 г. Сегашното съобщение на ЕК идва в отговор на този доклад. С него ГД "Действия по климата" информира, че прегледът на доклада е приключен и прехвърлянето на полагащите се безплатни квоти е одобрено.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай