Борисов: Да мислим за затваряне на реактори и откриване на нови

Борисов: Да мислим за затваряне на реактори и откриване на нови | StandartNews.com

Сега трябва да почнем да готвим времето, когато ще затворим тези реактори и на тяхно място ще имаме вече нови. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов на откриването на модернизиран транзитен газопровод за Турция, съобщи Агенция Фокус.

„Това са именно договорките, които направихме в Анкара и Москва за продължението на „Турски поток" през нашия хъб за Сърбия, Македония, Австрия и Унгария. Това правим в момента и то по европейските правила, със санкциите на ЕК, по тези модели. Факт е, че докато другите още се чудят къде и какво щяло да мине, нашите вече работят. С тези най-мощни американски компресори, само с още два можем да бутаме по цялото трасе – оттук до Солун, Белград. Много по-голяма делегация от моята е тук, защото те знаят какво сме направили. Сега правим същото с електропреносната система, намерим ли добър, знаете какво правим по „Белене". Имаме освен за българския, готов пазар", коментира Борисов и подчерта, че това е добре за целия регион.

„Днес върнахме България там, откъдето преди доста години вследствие на много студената война, България беше загубила всичко. Много усилия ми е струвало това, защото виждате крайния резултат. Много разговори. Някога като пишем книга, ще го напишем. По начина, по който се развиват икономиките, на нас ще ни трябва още енергия. Сега трябва да почнем да готвим времето, когато ще затворим тези реактори и на тяхно място ще имаме вече нови. Конкуренти винаги сме, това е бизнесът, но в случая поради геостратегическото положение, сме много здраво свързани партньори. Много сме напред, но не мога към днешна дата да кажа толкова процента ще минават през газовия хъб", каза още Бойко Борисов.

И аз да погаля някоя козичка ли – не си играйте със страховете на хората. Това пък бе коментарът на Борисов във връзка с чумата по дребните преживни животни на територията на област Ямбол. „Има си независими държавни експертни организации, които действат по книгата. Не случайно дойдоха от ЕК и много ясно казаха, че всички мерки и действия са абсолютно правилни. Какво да се изказвам? И аз да погаля някоя козичка ли? Случват се такива неща", заяви премиерът. „Така се действа и в Турция, и в Гърция, и в Румъния. Престанете да си играете със страховете на хората. Това е казала науката към днешна дата, ние сме спазили всичко, което е казано. Мъчно ми е, но така се прави", поясни Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай