18:05 ч.

16.03.17

2 мин.

0

0

0

Българските евродепутати защитават в Брюксел ТЕЦ-овете ни

от редактор |

Българските евродепутати защитават в Брюксел ТЕЦ-овете ни

Българските депутати в Европейския парламент се обединиха в обща позиция, с която бяха поискани отстъпки за България във връзка с готвените норми за големите горивни инсталации. Под документа подписи са сложили всички представители на страната, с изключение на Николай Бареков.


В позицията си те са посочили, че новите изисквания за ограничаване на емисиите на серен диоксид (до 99%) и живак са непостижими при състава на местните въглища. Призивът е Европейската комисия да вземе предвид спецификата на българските въглища – с високо съдържание на сяра, ниска калоричност и високо пепелно съдържание.


Темата за новите екологични изисквания беше дискутирана в предишните седмици и у нас. Тогава стана ясно, че плановете на ЕК за опазване на околната среда ще засегнат съществено българската енергетика – въглищните централи в Маришкия басейн държат дял от 40% от произвежданата в страната електроенергия.


Инсталациите в България изпълняват действащите в този момент европейски норми на ниво на сероочистка от 96%. Те са в сила от 1 януари 2016 г. В бранша се опасяват, че въвеждането на по-строги норми толкова скоро ще е свързано с цялостна и скъпоструваща реконструкция, а направените разходи – несъръзмерно високи спрямо ползите за околната среда.


В своята обща позиция европейските депутати предупреждават, че новите норми ще затворят над 150 хил. работни места, а „един внезапен срив във въглищната енергетика би предизвикал проблем с непредвидени последствия за България както в социален план, така и от гледна точка на енергийната сигурност на страната и региона".


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент