600 млн. губи металургията от скъп ток

600 млн. губи металургията от скъп ток | StandartNews.com

Над 600 млн. лв. са месечните загуби само на металургичната индустрия от неприлагането на Наредбата за намаляване на тежестта от разходите за енергия от ВЕИ. Това обявиха от Браншовата асоциация на металургичната индустрия (БАМИ) на работна среща на работодателските и браншови организации, която се проведе преди ден в Българската стопанска камара (БСК).

Неизпълнението на поетите миналата година от държавата ангажименти за реформи в енергетиката беше основна тема на срещата, в която участваха както четирите национално представителни работодателски организации - КРИБ, БСК, БТПП и АИКБ, така и (БАМИ), Българската камара на химическата промишленост (БКХП), Българската минно-геоложка камара (БМГК), Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) и големи предприятия от базовата индустрия. Тези огромни загуби от скъпия ток крият реална опасност от затваряне на големи заводи в близките месеци, обявиха от БАМИ.

След писмо до българските евродепутати и до еврокомисаря Кристалина Георгиева от ЕК е бил получен "формален, бюрократичен отговор", обясниха от БАМИ. За включване на добавката "Задължение към обществото" и към цените на електрическата енергия за износ за страни, нечленуващи в ЕС, отново настояват работодателите. Въпреки поетите ангажименти досега институциите не са предоставили на бизнеса проект на Пътна карта за реформи в енергетиката, нито пълен анализ за дейността на ВЕИ, нито анализ на методологията за ценообразуване, използвана от КЕВР, твърдят работодателите. Изпълнена е само една от предложените мерки - забраната за изкупуване по преференциални цени на ток от биомаса от обекти, въведени в експлоатация след 1 януари 2016 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай