Животновъди излизат на протест пред Министерски съвет

Животновъди излизат на протест пред Министерски съвет | StandartNews.com

Овцевъди и козевъди излизат на протест срещу евтаназията на животни. Това потвърдиха от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Той ще се проведе от 12:00 часа пред Министерски съвет, а впоследствие и пред сградата на Министерството на земеделието, храните и горите.

Стачните действия са продължение на националните протести за спасяване на отрасъла, които започнаха на 13 юли т.г. край с. Шереметя до Велико Търново със символична блокада на главен път София-Варна. След липсата на реакция от институциите и последвалите действия по избиването на животни в странджанското село Шарково, овцевъдите и козевъдите ще протестират в столицата с искане за държавна помощ от най-малко 200 лева на животно, която да компенсира загубите в бранша по време на действието на отменената от съда Наредба 3 за директните плащания.

От бранша настояват за обезщетения по пазарни цени за принудително умъртвените животни поради чумата, както и 300 лв. за овце майки, кози майки под селекционен контрол и 200 лв. за овце майки, кози майки извън селекционен контрол; 1000 лв. на коч под селекционен контрол и 700 лв. на брой за кочове извън селекционен контрол, както и допълнително заплащане по 6 лв. на кг живо тегло за агнета и ярета.

Овцевъдите и козевъдите се обявиха и за оставките на длъжностните лица довели сектора им до тежката криза. Протестиращите ще настояват и за разработването на национална политика за справяне с болестите по животните в пограничните райони. Според тях създалата се ситуация през изминалите дни е показала, че такава генерална стратегия липсва, а вината за това е на ресорния заместник-министър в МЗХГ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай