Захариева: Да признаем грешките за Сирия и да правим компромиси

Захариева: Да признаем грешките за Сирия и да правим компромиси | StandartNews.com

Трябва най-после да признаем допуснатите грешки за Сирия и да започнем да правим компромиси. Това заяви вицепремиерът Екатерина Захариева, която участва в организираната в Брюксел от ЕС и ООН втора хуманитарна конференция за близкоизточната страна, предава БТА.

Тя отбеляза, че е изразила в изказването си пожелание догодина конференцията да бъде за възстановяването на Сирия - т.е. най-после да се прекратят военните действия, да започне политическият процес, да се помисли за осигуряването на безопасното връщане на бежанците по родните им места, за да участват във възстановяването на собствената им страна. Захариева уточни в отговор на въпрос на български журналисти, че на днешната среща Русия е била представена на ниско равнище (посланик) и изрази надеждата в това да няма знак.

Дадохме сигнал, че всички трябва да изпълняваме решенията, които сме взели. Всички заинтересовани страни в Сирия трябва да осъзнаят, че без да направят компромиси, няма как това да се случи, посочи министърът.

Захариева определи конференцията като възможност на сирийците да се покаже, че не са забравени и изоставени седем и половина години след началото на сблъсъците в тяхната страна. Много важна част от конференцията е да дадем силен политически сигнал, че възстановяването може да започне само след истински политически процес. Всички признахме, че от 2015 г. и резолюцията на ООН за политически преход, истинският политически процес с компромиси и от двете страни още не е започнал, добави тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай