Влакът на буквите тръгва от Централна гара в София

Влакът на буквите тръгва от Централна гара в София | StandartNews.com

Точно в 10.45 часа на 24 май от столичната Централна гара тръгва "Влакът в буквите" от първи коловоз - пространството зад външния зелен локомотив.

Там ще е разположен оркестърат на Столична община, а в ляво се пада локомотивът Баба Меца. Пред композицията пък ще излязат танцьорите, които в 10.05 ч.ще затанцуват под звуците на оркестъра.

В 10:25 ч. 120 ученици и техните ръководители и на пътниците във вагоните ще се качат, а 20 минути по-късно влакът ще потегли към Банкя.

В 11:10 ч. композицията пристига в Банкя. Там детски цигански оркестър и детски оркестър с тамбури посреща пристигащите с влака. Към тях ще се присъедини и детският духов оркестър от Велико Търново, както и всички деца-танцьори. Децата сами правят своя празник.

В 12:50 ч. влакът тръгва обратно към София. Всички деца, които ще пътуват във „Влакът на буквите" са с подписани от родителите декларации, които разрешават децата да бъдат снимани и интервюирани.

На борда ще бъде и 13-годишна ученичка от Търново, вече печелила фотографски конкурс. При последното атракционно пътуване между Горна Оряховица и Трявна с Гергьовския влак, тя получи задача от БДЖ да бъде фотограф на пътуването и се справи блестящо. Затова тя за пореден път получава задача от БДЖ – да бъде фоторепортер на цялото събитие и за нея това е още едно изпитание.

Децата, които пътуват с влака са номинирани от съответните регионални инспекторати по образованието и всяко от тях е с готовност да отговаря на въпроси. "Тракийски романс" пък тръгва в 9 часа.

Композицията ще се тегли от най-бързия ни парен локомотив 05.01, който развива скорост от 120 км/ч. В състава е включен и вагонът на Борис ІІІ от композицията „Корона експрес", като музей на колела, който пътниците ще посещават по време на пътуването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай