Вече официално е есен, чакаме до дни и първия сняг

Вече официално е есен, чакаме до дни и първия сняг | StandartNews.com

В 4,54 ч. тази сутрин у нас настъпи астрономическата есен с есенното равноденствие, един от най-почитаните дни още от древността, зареден с много енергия, повод още от езически времена за устройване на някои от основните календарни фестивали и важни обреди, свързани със земеделието и плодородието. И макар да е денят на равноденствието, денят все още е с десетина минути по-дълъг от нощта, като продължава постоянно да намалява.

Днес в България ще преобладава променлива облачност, по-значителна в часовете до обяд. Ще духа слаб до умерен запад-северозападен вятър, който вечерта в източните райони ще се ориентира от изток, а в останалата част от страната ще стихне.

Максимални температури между 26° и 31°, малко по-ниски по морския бряг. Минималните температури ще са предимно между 11° и 16°.

Над Черноморието облачността ще е променлива, с повече слънце в следобедните часове, без валежи. Ще духа умерен северозападен вятър, който до вечерта ще се ориентира от изток. Максимални температури 23-25°. Температурата на морската вода е 22-24°. Вълнението на морето ще е 2 бала.

Над планините облачността ще е променлива и валежи са малко вероятни. Ще духа умерен запад-северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 22°, на 2000 метра – около 15°.

До дни след настъпването на астрономическата есен се очаква да падне и първи сняг за сезона заради рязкото застудяване и то в някои високи части от планините.

През първата половина от новата седмица времето ще бъде доста динамично, с чести промени на вятъра и температурите. Облачността ще е променлива. През нощта срещу понеделник вятърът ще се ориентира от югозапад, в източна посока, ще е умерен.

В понеделник температурите временно ще се повишат, повече в източната половина от страната, където на места ще достигат 30°-33°. В северозападните райони, където след обяд вятърът ще се обърне от северозапад, ще започне понижение на температурите.

През нощта срещу вторник вятърът в цялата страна ще се ориентира от северозапад и ще се усили. Във вторник ще бъде доста ветровито и ще нахлува студен въздух. Температурите рязко ще се понижат и дневните няма да надхвърлят 15°-20°. Само на отделни места, главно в източните райони, ще превали слаб дъжд.

През нощта срещу сряда вятърът временно ще отслабне и ще се ориентира от изток-североизток. Облачността ще бъде по-често значителна, но само на отделни места, главно в Източна България ще превали слаб дъжд. По най-високите части на планините е възможно да превали сняг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай