Външно към Скопие и Атина: Без претенции за език и история, и промяна на граници

Външно към Скопие и Атина: Без претенции за език и история, и промяна на граници | StandartNews.com

Министерството на външните работи на България приветства постигнатата договореност между правителството на Гърция и правителството на Република Македония по въпроса за името - Република Северна Македония, се казва в разпространена за медиите декларация на българското външно ведомство. В нея МВнР призова Скопие и Атина да дадат гаранции в договора помежду им, че границите няма да се променят, и че няма да има претенции към съседите за език, история, култура и идентичност.

"Отваря се пътят към европейската и евроатлантическата интеграция на нашата съседка. Това е реален шанс в края на българското председателство на Съвета на Европейския съюз да има напредък и хоризонт за започване на преговори за присъединяване", се казва в декларацията.

В нея МВнР припомня, че България е признала Република Македония с конституционното й име още през януари 1992 г. "Новото име Република Северна Македония не следва да бъде интерпретирано като основание за евентуална промяна на съществуващите граници или претенции към съседите относно език, култура, история и идентичност", се заявява в декларацията на Външно министерство.

"МВнР ще настоява нашите две съседни, партньорски и приятелски държави да дадат гаранции, че в договора помежду им тези два принципа ще бъдат недвусмислено заявени и потвърдени."

Европейският съюз и НАТО приветстваха споразумението между Атина и Скопие за името на Македония и заявиха, че то ще й даде възможност да предприеме стъпки за присъединяване и към двата съюза.

"Това ще постави Скопие по пътя към членство в НАТО и ще помогне за укрепване на мира и стабилността на Западните Балкани", заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини каза, че европейската перспектива на Западните Балкани е "ключов стимул за това споразумение в духа на добросъседското сътрудничество". Тя призова страните в ЕС да одобрят начало на преговори за членство с Македония.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай