12:45 ч.

12.07.18

2 мин.

0

0

0

В края на август се очаква да приключи ремонтът на язовир „Рогозен” 1

от редактор |

В края на август се очаква да приключи ремонтът на язовир „Рогозен” 1

В края на август се очаква да приключи ремонтът на язовир „Рогозен" 1, съобщи пред bTV Иван Омайски, зам.-главен изпълнителен директор на държавната фирма „Транспортно строителство и възстановяване".


Язовир „Рогозен 1" край Хайредин е проблемен заради разрушния преди години преливник. Високите води направиха така, че голяма част от стената, която се ремонтира, падна отново в коритото на преливника, заедно със земна маса и с траверси, а държавата отпусна малко над 2 млн. лв. за ремонт.


Кметът на Хайредин Тодор Алексиев съобщи, че язовирът е колкото опасен, сто пъти повече необходим, защото е създаден да защитава населението.


„В момента е опасен заради случващите се природни аномалии и това, че е правен през 62-ра година и трябва да се ремонтира. Язовирът е с водосборна площ от 100 кв. км и е предпоследен от каскада от 11 язовира. Така че си представяте колко вода при един обилен валеж и едно обилно снеготопене влиза в него и неговата функция е да пусне тази вода постепенно по поречието на р. Скът и е направен така, че да задържи малко водата, да се разминат двата лъча. От Бяла Слатина има лъч и от тази каскада има един лъч с водата, и двата лъча, ако се срещнат в Мизия, което се случи 2014 г., там става апокалипсис".


Иван Омайски, зам.-главен изпълнителен директор на държавната фирма „Транспортно строителство и възстановяване" заяви, че няма потънали милиони във водата и преливникът, макар и незавършен, е изпълнил своето предназначение.


„Водите, които придойдоха в четвъртък, петък и събота покачиха нивото на язовира. Той беше изпуснат до мъртво ниво. Напълването му стана за около 12 часа, високите води преминаха през изграждащия се от нас преливник, това е целта – да могат да преминат водите през преливника, за да не се наруши целостта на стената на язовира. Това, което е разрушено от високите води, ще се възстанови за наша сметка. Предстои за положим геотекстил, геомрежа, геоклетнки, които ще бъдат бетонирани. След като дойде нова такава вълна, тогава водата ще преминава безпрекословно през преливника и няма да подмива някои от пластовете, които сме изградили", допълни той.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент