Транспортното министерство затяга контрола за безопасност при превозите на пътници

Транспортното министерство затяга контрола за безопасност при превозите на пътници | StandartNews.com

Министерството на транспорта затяга контрола за безопасността при превозите на пътници след тежкия инцидент на магистрала "Тракия". Пред БНТ заместник-министърът на транспорта Ангел Попов обеща, че всички автобуси ще бъдат задължени да имат колани. Той обясни, че е настоявал за това още преди няколко месеца, но без резултат.

По данни на сдружението на превозвачите около 80% от автобусите нямат фабрични колани и ще е много трудно да им бъдат поставени, а в рейсовете, в които има предпазни колани, те рядко се използват, защото никой не го контролира.

"Ние ще въведем такова задължение, сигурно ще има отпор, сигурно ще има реакция, неприятна, но колани трябва да има в автобуса", каза зам.-министър Попов.

Оказва се, че само автобусите, произведени след 2007 година, имат фабрични колани, а това са едва 20% лицензираните автобуси. Марин Велев има транспортна фирма от 1992 година. Според него превозвачите по-скоро биха подновили автобусите си, отколкото да преработват старите.

"Заводът производител не ги е сложил, а как да ги сложи частника, трудно е да ги набави, трудно е да се монтират", казва собственикът на фирма превозвач Марин Велев и допълва: "Друг е въпросът, че дори при наличието на колани, те не се използват. Казваме им вържете си коланите, "Мен колан не ме интересува". Какво повече да каже шофьорът на този човек".

Едно от предложенията на транспортното министерство е отговорността за коланите по време на пътуването да е на шофьорите. И сега законът предвижда глоба за превозвача от 50 лв. за всеки пътник без колан, но санкции няма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай