Студенти и духовници с отворено писмо срещу участието на Илона Попова в конкурса "Мис Силикон 2017"

Студенти и духовници с отворено писмо срещу участието на Илона Попова в конкурса "Мис Силикон 2017" | StandartNews.com

Илона Попова е една от участничките в конкурса "Мис Силикон 2017", до тук нищо скандално, но младата дама учи Теология в Софийския университет и ще започне практика в училищата в София като преподавател по Религия. В редица медии Илона заявява, че мечтае да стане преподавател. „Ние сме християни и трябва да се възпитаваме в този дух“, казва бъдещата миска.

 „Знам отлично къде е границата и не я прекрачвам. Дрехите и поведението се избират съгласно аудиторията и обстановката. Ще бъда много добра учителка и с удоволствие ще работя…Надпреварата ще се проведе след седмица. Не мога да кажа дали ще дефилирам само по монокини. Ще стане ясно на самото мероприятие, но нямам никакъв проблем да го направя. Пропорциите ми са чудесни и приковавам мъжките погледи, което ми харесва. Пека се без горнище на плажа и мъжете често ме заглеждат. Харесва ми, за разлика от злобните и завистливи женски погледи“, сподели още бъдещата теоложка и преподавателка по Религия.

След редица медийни изяви на Илона Попова духовници, настоящи и бивши възпитаници на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се обърнаха към ръководството на факултета с отворено писмо. В него те изразяват своето възмущение от поведението на бъдещата Мис Силикон, като изтъкват, че нейното поведение е недопустимо за студент по Теология и още повече за бъдещ учител, който ще преподава морални ценности на малки деца.

„Такива действия са видимо лишени от знание за високото предназначение и смисъл на жената и нямат нищо общо с нравствените ценности и устои, за които се предполага, че би трябвало да знае.“, се казва в отвореното писмо. Публикуваме по-долу и цялото писмо. 

Отворено писмо
към
ръководството на Богословски факултет на СУ „Св. Климент Охридски"
от миряни и духовници, в това число настоящи и предишни възпитаници на поверената Ви образователна структура

Относно безпрецедентните скандални участия и публични изяви в медиите на студентката по „Теология" в Богословски факултет на СУ „Св. Климент Охридски" Илона Попова

Уважаеми господин декан,
уважаеми господа заместник декани,
С настоящото писмо изразяваме своето недоумение от факта, че въпреки добилия широка популярност долу описан проблем Вие не предприемате никакви действия. За наше учудване към настоящия момент в публичното и академично пространство, не ни е известна никаква своевременна Ваша реакция, поради което считаме за свой дълг да изразим пред Вас и обществото своето категорично несъгласие с това. Желаем да Ви информираме, че Вашето мълчание ще задълбочи още повече проблема, защото като представители на ръководството на БФ на Вас се полага да защитавате името на факултета, когато трябва.
Този факултет е призван да стои в духовно нравствено отношение по-високо от останалите учебни заведения, а ситуацията, в която изпадна с въпросната студентка, освен че опозорява неговия авторитет, но и съвсем основателно смущава християнската съвест на обществото, като неминуемо поражда множество съблазни.
Със заявеното си публично участие в телевизионното предаване „Часът на Милен Цветков" на 23.05.2017 по НТВ студентката обявява на всеослушание за участието си в конкурс „Мис Силикон 2017", където възнамерявала да се появи почти гола, което за нея било съвсем нормално и обичайно, както и дава широка гласност на извършени от нея странни хирургически интервенции. С това студентката от поверения Ви факултет Илона Попова не само подлага обществото да става информиран свидетел на нейните противоестествени и извратени действия, но с такива медийни участия дава твърде лош пример. Необяснимо е как едно горделиво и цинично поведение, което освен, че не е подобаващо за никой човек, още повече възпитаник на БФ, може да бъде оставено без реакция, защото не може патологията да бъде превърната в норма. Такова говорене и поведение, освен, че не кореспондира с морала, но то агитира и към извратени представи за добро и зло, където една опасна за здравето и живота хирургическа намеса е представяна за сякаш съвсем безобидна процедура. Поради липсата на елементарна представа за духовната и физическа страна на своите действия, студентката си позволява да разказва в медиите със смущаваща дързост тези и други нелицеприятни подробности от своя личен живот. За съжаление с тази демонстрация възпитаничката на БФ прави хората преки свидетели на едни повредени и богопротивни представи за живота, основани не на Закона Божий, а на суетни амбиции и тщеславни цели. Такива действия са видимо лишени от знание за високото предназначение и смисъл на жената и нямат нищо общо с нравствените ценности и устои, за които се предполага, че би трябвало да знае. Това надминава дори светските представи за норми на поведение и съвсем основателно скандализира обществото.
Всеки човек има воля и разум да направи своя свободен избор, но щом иска да се заминава с богословие и възпитание на деца, е немислимо демонстрирането на заявените публично от споменатата студентка покварени разбирания за плътта и човешката голота без срам и страх Божий. За такива хора е казано: „А който съблазни едного от тия малките, които вярват в Мене, за него е по-добре да му надянат воденичен камък на шията и да го хвърлят в морската дълбочина." (Мат. 18:6). Такъв акт на обезобразяване на човека с имплантиране на чуждо и противоествествено тяло в плътта се явява самопоругаване на личността, като е кощунство и демонично извращение, дело срамно, и не може да бъде повод за широко огласяване сякаш е дело добро. Такова публично поведение е възмутително и разрушително спрямо светинята, която е всяко човешко тяло, защото човекът е „храм Божий" и „ако някой разори Божия храм, него Бог ще разори; защото Божият храм е свет." (1 Кор. 3:16-17).
Очевидно се налага да напомним, че човекът е уникална личност, съвършено същество, както е съвършен Творецът му. Всяка противоестествена намеса върху тялото на човека, която е основана на страсти като суета, тщеславие, гордост, а не на здравословни и животоспасяващи причини, е грях. Такова действие е пример за умопомрачително въставане срещу Твореца, защото кой, ако не поднебесните духове на злобата биха дръзнали да посегнат чрез осакатяване на Божия образ и подобие срещу човека, който е венец на Божието творение.
Несъмнено сред младото поколение е налична криза на идентичността, упадък на ценностите и духовна деградация. Работа обаче на висшите учебни заведения, а колко повече на богословските, е да се отнасят отговорно с това, тъй като се занимават с най-високите полета на духовната наука, която стои над всяко друго образование.
Предвид гореописаното положение, настоятелно Ви препоръчваме да преразгледате статута на въпросната третокурсничка, като съобразите дали нейните качества отговарят на необходимите критерии и изисквания за дипломата, която евентуално ще получи, ако безпрепятствено й бъде позволено да пристъпи прага на висотата на професията учител по вероучение, която възнамерява да практикува.
Ваше задължение е да вземете адекватни мерки в тази връзка, за да запазите по този начин достойнството и морала на факултета, който представлявате, както и на всички негови студенти към момента, а и на Вас самите като отговорни възпитатели. На Вас е поверено високодуховното образование за създаването на просветени хора, които да бъдат пример за подражание и да служат в полза на Църквата и отечеството.
Ето защо се налага да напомним, че един следващ тревожен момент, който би рефлектирал спрямо Вас е една последваща реакция и от институциите, които осъществяват контрол върху качеството на образованието в страната, и в частност във управлявания от Вас факултет.
Христовата Църква винаги е била снизходителна към болните, към каещите се грешници, които търсят своето място в лечебницата. Несъмнено БФ е разпознаваем като прицърковна институция. Това е мястото, където се възпитават и създават духовници и учители за пример, съработници на Божията нива, подпомагащи процеса за изправяне на духовните и моралните недъзи на обществото, водачи към висотата на Царството Небесно. Как бихте обяснили, че статута на въпросната студентка, която е видимо със съвсем явен етичен и духовен дефицит и самочувствие далечно дори и на най-начално нравствено съзнание на мирянин? Трудно обяснимо е как такъв човек може да бъде сред редиците на хората, които се занимават с богословската наука.
Както знае всеки първокурсник по богословие, това е сфера, която се занимава с Божествените ценности и нравствен закон, като православното богословие е по същество опитно богословие. То не е учение, а е начин на живот, стремеж към Богоуподобяване чрез Божията благодат, за което не са достатъчни само нравствени ценности, а е необходим и истинен живот в Христа. Още повече, че Богословието се основава на вярата, която изпълва човешкото битие, вдъхновено от Божествената благодат, като съответно това не е обикновено знание, а жив опит от общението с Бога. За това Православното богословие е неразривна част от Църквата, която през вековете винаги е стояла като стълп и крепило на истината и е била коректив срещу всякакви разлагащи обществото процеси.
Предвид Правилника на БФ , който започва с думите: „ЗА СЛАВА НА СВЕТАТА, ЕДИНОСЪЩНА, ЖИВОТВОРЯЩА И НЕРАЗДЕЛНА ТРОИЦА – ОТЕЦ, СИН И СВЕТИ ДУХ", всяка липса на реакция и поемане на отговорност по конкретния казус са недопустими. Мълчанието в случая се явява форма на съгласие с подобна духовна мерзост и опасна духовна зараза, понеже: „Не е така жестоко да наточиш меч, да го вземеш в ръка и да пронижеш сина си, както да погубиш и развратиш душата му, защото нищо друго не може да се сравни с нея." (Свт. Йоан Златоуст)
Нека Ви припомним какво гласи Правилникът на БФ - Гл. II, Чл. 6-8, Гл. V, Чл. 12, 18 и 20.
Чл. 6. Богословието е екзистенциално преживяната и рационално осмислена и изразена вяра.
Чл. 7. Богословието е дар от Бога и в този смисъл истински богослов е само този, който искрено вярва, търси Бога и върши дела съобразно Христовото учение.
Чл. 8. Православното богословие се ръководи от светоотеческия принцип: „Ако си богослов, ти истински се молиш; ако истински се молиш, ти вече си богослов".
Чл. 12: „Без богослужение няма духовен живот. Православното богословие е неразривно свързано с богослужението като част и продължение на учебния процес в БФ.".
Чл. 18. По време на Рождественския и Великия пост студентите се приканват към тяхното спазване съгласно установената от светата Църква традиция.
Чл. 20. Средоточие на богослужебния живот на Православната църква е св. Евхаристия. Учащи се, преподаватели и служители пристъпват към Причастие след надлежна подготовка и изповед според духовните им потребности.
В този ред на мисли, действията на въпросната госпожица Попова се оказват в пълно противоречие и с квалификационната характеристика на студентите по „Теология", според която те трябва да са хора с високи познания и морал.
Възникват съвсем основателните въпроси за тези три години от нейното обучение на територията на БФ с чие благословение и с чие преподавателско напътствие студентката участва в подобен конкурс? Според Правилника на БФ студентите му би трябвало се обучават на христолюбие и благочестие, а в случая виждаме поквара в най-низък вид. От написаното до тук би трябвало съвсем да става ясно, че с основание са накърнени християнските чувства на мнозина, като съвсем обяснимо считаме, че липсата на реакция от ръководството на БФ в конкретния случай дискриминира православните ценности, които изповядва нашата вяра. Разбираемо е и питането ни с кои от гореизброените членове от Правилника на БФ тази студентка съобразява своето поведение? Силно обезпокоителен е моментът как през тези цели три години на обучение тя е взимала изпитите си и е просъществувала безпрепятствено във факултета, където има и отговорен свещенослужител, и където практиката включва и Евхаристийно общение, за което е нужна съвсем друга подготовка. Не можем да подминем и споделените притеснения от нейни състуденти и наши колеги, които през годините са ставали многократно свидетели на неподобаващия й за кандидат-възпитател светоглед и поведение, противно на елементарната нравствена култура.
Всяка жена е удостоена с високото призвание да се стреми да се уподобява на Божията Майка, като несъмнено, ако тя се сподоби да бъде целомъдрена, се превръща в Престол на Божията благодат. А душа, в която са избуяли гибелните семена на поквара, безчестие, позор, лишена от благочестие и целомъдрие, как би могла да живее в Христа, тъй като "Нима може, братя мои, смоковница да ражда маслини, или лоза – смокини? Тъй и от един извор не може да тече солена и сладка вода" (Иак. 3:12).
Очевидно тук става дума за сбъркани критерии и самооценка, несъвместими с православната вяра. Такова недоразумение е обяснимо, когато човек с подобен нрав живее в духа на този век и стихиите световни, когато е попаднал в капана на нравствената деградация. Вероятно за такъв човек легитимацията да принадлежи към висше учебно заведение е необходимо средство. Друг е въпросът кой ВУЗ или каквато и да била образователна институция би подложила името и авторитета си на подобно изпитание.
Човек с такива морални ценности, живеещ в плен на плътта, света и дявола, е опасен за себе си и околните, а какво остава, ако му се даде властта да възпитава деца. Какъв преподавател ще е за децата, които черпят подражание именно от своите учители? И с какво спокойствие родителите биха поверили своите рожби в ръцете ѝ?
През почти едновековната история на БФ, сред възпитаниците му са били духовни отци и водачи на Българската Православна Църква и нравствени учители и просветители на народа. БФ би трябвало да се стреми да преподава в пълнота уставите на Светата Църква, спазването на които е невъзможно без осъзнат живот в пост, целомъдрие и най-вече покаяние. За православния християнин църковният живот е несъвместим с гореописаното упадъчно поведение.
Добре е да напомним, че липсата на реакция от страна на ръководството на Богословски факултет е основателна предпоставка за генериране на силно неодобрително отношение сред обществото, още повече, когато с делата си стоим пред лицето на Бога.
Затова считаме за свое задължение да Ви сигнализираме и да Ви помолим за своевременна реакция. Чрез своята образователна дейност БФ трябва да задава духовните ценности, да е коректив в обществото, като с бащинска грижливост да се труди за извисяването на своите студенти в духовно-нравствен и морален план, а не да приема в редиците си хора, които са чужди на това.
За съжаление сме принудени да споделим, че липсата на критерии спрямо поведението на студентите се оказват сериозни пробойни, които са в пълен разрез не само с цитирания Правилник. Такава очертана тенденция неминуемо би лишила БФ от преимуществото за работа във високоотговорното духовно поприще, което да осигурява качествено и надеждно обучение. С такива проблемни явления компромисът е недопустим, защото става дума за ценностите, които православната вяра изповядва.
Повече от ясно е че не може един акт на самообезобразяване да бъде въздиган в култ, сякаш е езически истукан и това да бъде излагано на показ в конкурсна надпревара, как да не кажем, че става дума за невиждана поквара и цинизъм, които нямат нищо общо дори със светските норми на поведение. Всичко написано до тук нямаше да има това значение за нас и обществото в тази степен при положение, че студентката не беше афиширала и умишлено анкцентирала това, че вече трета година има общо с БФ. С тези изказвания тя един вид заявява, че е част от богословското семейство на факултета, чийто патрони и небесни покровители са неизброимият сонм от светителите на Църквата сред които, освен св.Климент Охридски са и Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст, питаме къде се вписва нейният живот сред преподаваното от тях Учение?
Призоваваме БФ незабавно да вземе отношение, защото казано е: „Над безсрамна дъщеря усили надзора, за да те не направи гавра на враговете, притча в града и укор в народа и да те не посрами пред обществото." (Сир. 42:11).
Вносители имена:

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай