Спасовден е! Болни ходят за росен, бездетни жени зачеват

Спасовден е! Болни ходят за росен, бездетни жени зачеват | StandartNews.com

Възнесение Христово е един от най-светлите християнски празници. Денят бележи момента, в който Иисус Христос се възкачва на небето, редом до Баща си.

Празникът е 40 дни след Възкресение и винаги се пада в четвъртък – 39 дни след първия ден на Великден.

Според християнските вярвания след смъртта и Възкресението си Христос се среща с 12-те апостоли, за да им разкаже за Божието царство. На 40-я ден, придружен от тях и от Дева Мария, той се изкачва на Елеонския хълм до Ерусалим и оттам пред очите на всички се възкачва на небето.

Народът познава празника като Спасовден - дума, която етимологически произлиза от „спасение".

Спасовден е професионален празник на хлебари, шофьори, строители, хотелиери и цветари. В някои традиционно католически държави като Франция Възнесение Господне е официален празник и почивен ден.

Според народните вярвания нощта срещу Спасовден е лечебна. Болните ходят за росен, лягат до цветето и поставят до главата си някакъв дар за русалките-лечителки.

Само в нощта срещу Възнесение може да се излекува и безплодие. Жената, която няма деца трябва да преспи под растението росен, което се смята за самодивско цвете. Но не сама, а с придружител, с когото няма кръвна връзка. Преди това двамата поставят върху червен месал спасова пита, варена кокошка и бъклица вино. Хапват, пийват и т.н. Около полунощ трябва да легнат под росена и да мълчат. Малко преди първи петли, около 2 часа през нощта, трябва да оставят храната там и да хукнат към селото, без да се обръщат назад. Смята се, че безплодието остава под росена.

Ако жената зачене в нощта преди Спасовден се смята, че е станало по магичен начин и не се тълкува като прелюбодеяние. Ето защо на празника изневярата е позволена. Изразът „Те ти булка Спасовден!" се свързва с мераклията мъж, който няма търпение да легне с друга жена.

Днес етимологията на думите е същата, използва се, когато нещо (някакво събитие) се е случило внезапно и изненадващо, когато човек най-малко очаква.

Имен ден празнуват Спас, Спаска и техните производни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай