15:08 ч.

08.08.12

2 мин.

4067

0

2

Софиянци тръгват по улиците на древна Сердика

от Стандарт Нюз |

Софиянци тръгват по улиците на древна Сердика
Снимка: Булфото

София. Съвсем скоро жителите и гостите на София ще се разхождат из улиците на древна Сердика в центъра на столицата. Това обяви министърът на културата Вежди Рашидов, който инспектира работата по обекта.

Първият етап от античен комплекс "Сердика" - Ларгото между сградите на Министерски съвет, президентството, Народното събрание и църквата "Св. Петка Самарджийска", ще бъде завършен до 30 август, посочи министърът. Той обеща голяма част от проекта да бъде завършена и по-рано - до 25 август. Тогава туристите също ще могат да разглеждат комплекса, докато археолозите работят. След тази дата ще правим настилката и подходите към археологията, както и стъклените преграждения, които ще бъдат доста любопитни. За всеки зрител ще има свободен достъп, докато археолозите работят. Това също е атракция, както е "Фамилия Саграда" в Барселона, обясни Рашидов.

Площад "Независимост" ще е отворен за пешеходци, като ламаринените заграждения ще бъдат премахнати, а преминаващите ще могат да наблюдават работата на археолозите по останалите части от комплекс "Сердика". Отварянето на Ларгото съвпада с откриването на втората линия на столичното метро, а станция "Сердика", която се намира под античния комплекс, е пресечна точка на двете линии на подземната железница.

В метростанцията са изградени остъклени стени, които ще разкриват гледка към разкопките на антична Сердика. Очаква се целият комплекс, заемащ площ от около 19 хил. кв. м, да бъде завършен до юли 2013 г. В момента се работи по третия етап на разкопките, където трябва да бъдат проучени пластове датиращи от I в. от Н.е. Уникалното в комплекс "Сердика" е мащабът на разкритите площи - една четвърт от античния град, но остава да се помисли за добрата консервацията на откритите части, казаха археолози, работещи на обекта.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент