Слагат откритията от Черно море в музей на Свети Кирик

Слагат откритията от Черно море в музей на Свети Кирик | StandartNews.com

Морската археология е от огромно е значението за развитието на Черноморието. Това каза пред журналисти министърът на културата Боил Банов по време на визитата си в Бургас по повод представянето на един от най-големите световни научни подводни проекти, който изследва промените в древната околна среда в Черно море.

Научаваме много за миналото, за историята, допълни министърът. По думите му най-важното е да продължи работата по проекта в рамките на три години. Според него намерените експонати трябва да се покажат. "Нещата са уникални, като започнем само от потъналите кораби“, каза още Банов.

Според него трябва да се създаде музей на остров Свети Кирик в Созопол. Мястото вече е прехвърлено на Министерството на културата, като Банов каза, че се очаква отварянето на процедурите за кандидатстване по европейски проект януари месец 2018 година.

Днес се провежда ден на отворените врати на Морска гара-Бургас. Поводът е акостиралият кораб, който проучва промените в средата на древния регион на Черно море, включително влиянието, оказано от промените в морското ниво по време на последния ледников период. Проектът започна през 2015 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай