18:10 ч.

13.03.18

2 мин.

0

1

0

Скандал с паметника на Джон Атанасов

от редактор |

Скандал с паметника на Джон Атанасов

Скандал с паметника на Джон Атанасов се разгаря в София. Монументът на бащата на компютъра се намира пред сградата на Телефонната палата. Фирмата "НГ Пропърти", която е собственик на сградата, и в чието управление е бизнесменът Васил Божков, възнамерява да го премести, той като не се вписва в идеята за превръщането на палатата в музей.


Експертно-художественият съвет към Столичната община, която е собственик на паметника, вече е одобрил прехвърлянето на паметника в двора на Техническия университет в София. Авторът на монумента Вълко Ценов обаче категорично възрази. Пред бТВ той обясни, че е против преместването, защото е направил бронзовия монумент специално за Телефонната палата. Мястото е избрано, защото е свързано с технологиите и комуникациите, каза Ценов.


„Статуята ще бъде преместена изцяло за наша сметка в двора на Техническия университет, там ще кореспондира много по-добре", коментира пред бТВ Борислав Петров, представител на фирмата собственик. От университета вече имат идеен проект за монумента. Чакат го в двора си до края на месеца.


Паметникът бе открит през 2003 г. като за церемонията у нас пристигна цялата фамилия на великия учен Джон Атанасов.


Новите собственици на Телефонната палата искат да превърнат сградата в културен център с музей. Те ще я преустроят и надстроят с един етаж. В началото на месеца главният архитект на столицата Здравко Здравков издаде разрешение за това. Според проекта последният етаж ще е изцяло стъклен. В музея ще бъдат изложени над 3000 антични предмети от личната колекция на Васил Божков.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 18:44 · 13.03.2018
ВАЖНО Е ,ДА СЕ ПОДБЕРЕ ПРАВИЛНО МЯСТОТО ЗА ТОЗИ ПАМЕТНИК НА ТОЗИ БЪЛГАРСКИ КОЛОС ,ДА СЕ ВИЖДА ОТ ПОВЕ4Е ХОРА И ОТ ПО-ДАЛЕ4Е,ДА СТАНЕ ЕМБЛЕМАТИ4НО МЯСТО НЕ САМО ЗА СТОЛИCАТА ,НО И ЗА БЪЛГАРИЯ.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент