Скандал с паметника на Джон Атанасов

Скандал с паметника на Джон Атанасов | StandartNews.com

Скандал с паметника на Джон Атанасов се разгаря в София. Монументът на бащата на компютъра се намира пред сградата на Телефонната палата. Фирмата "НГ Пропърти", която е собственик на сградата, и в чието управление е бизнесменът Васил Божков, възнамерява да го премести, той като не се вписва в идеята за превръщането на палатата в музей.

Експертно-художественият съвет към Столичната община, която е собственик на паметника, вече е одобрил прехвърлянето на паметника в двора на Техническия университет в София. Авторът на монумента Вълко Ценов обаче категорично възрази. Пред бТВ той обясни, че е против преместването, защото е направил бронзовия монумент специално за Телефонната палата. Мястото е избрано, защото е свързано с технологиите и комуникациите, каза Ценов.

„Статуята ще бъде преместена изцяло за наша сметка в двора на Техническия университет, там ще кореспондира много по-добре", коментира пред бТВ Борислав Петров, представител на фирмата собственик. От университета вече имат идеен проект за монумента. Чакат го в двора си до края на месеца.

Паметникът бе открит през 2003 г. като за церемонията у нас пристигна цялата фамилия на великия учен Джон Атанасов.

Новите собственици на Телефонната палата искат да превърнат сградата в културен център с музей. Те ще я преустроят и надстроят с един етаж. В началото на месеца главният архитект на столицата Здравко Здравков издаде разрешение за това. Според проекта последният етаж ще е изцяло стъклен. В музея ще бъдат изложени над 3000 антични предмети от личната колекция на Васил Божков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай