Регионалният министър: Страната ни ще бъде голяма строителна площадка

Регионалният министър: Страната ни ще бъде голяма строителна площадка | StandartNews.com

Страната ни ще бъде голяма строителна площадка, на която под светлините на прожекторите ще строим пътища, тунели и мостове и ще разкрасяваме българските градове. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на Осмия дискусионен форум „Строителството през 2019 година – перспективи и предизвикателства". „Ще се модернизират българските училища, а МРРБ ще бъде не само лоялен партньор на бизнеса, но и безпристрастен коректив", заяви Аврамова.

По думите ѝ ще бъдат обновени 53 училища, детски градини и университети в София. „16 образователни обекта, включително два университета в Пловдив, 20 обекта във Варна, 18 в Бургас, 12 в Русе, 8 във Враца, сред които и филиалът на Медицинския университет. Знам, че строителите чакат стартирането на проектите във ВиК отрасъла, които ще се финансират по ОП „Околна среда". Процедурата за кандидатстване вече открита. Стойността на обектите, които ще се изграждат е над 1 млрд. лв. Очаква ни една добра и динамична година", каза още Петя Аврамова.

Подготвя се промяна в нормативната уредба. Бихме искали за първокласни, второкласни и третокласни пътища да направим промяна в завишение на гаранционните срокове, обяви още Петя Аврамова. „Нашият основен приоритет ще бъде качеството в строителството. Предстои ни изпълнението на много обекти през 2019 г. Ще стартират проекти за над 3 млрд. лв. Във ВиК сектора също ще има около 1 млрд. инвестиционни проекти, по които възложители ще бъдат операторите", коментира Аврамова.

По думите ѝ автомагистрала „Хемус" е важна за Северна България за развитието на икономиката в този регион. „Очаква се 2024 г. да стане факт изграждането на тази магистрала. Важен е пътят Видин-Ботевград, както и връзката на Дунав мост 2 с магистралите „Хемус", „Струма" и „Тракия"", каза още Петя Аврамова.

„Новият политически сезон започна динамично. Очаква се строителството да бъде един от мотор на икономическия растеж през 2019 г. Смятам, че 2019 г. ще бъде ключова и за пътното строителства, защото в МРРБ беше дадена зелена светлина за близо 3млрд. лв. Нашият топ приоритет остава безопасността на пътната инфраструктура. АПИ извършва инвентаризация на пътищата, какво е състоянието на настилките, кои са най-проблемните участъци. Ще се приоритизират най-тежките трасета и ще бъдат заложени в бюджетите за следващите години", заяви Аврамова и подчерта, че ще бъдат безкомпромисни към качеството на изпълнение на мостовите съоръжения.

„Ще продължим с изграждането на АМ „Хемус",, която е безспорен приоритет на правителството. До края на тази година се очакват да бъдат обявени обществените поръчки за още два участъка. Това са 137 км нови от АМ „Хемус". Имаме политическа воля част от проектите да бъдат изградени с публично-частно партньорство. Общата прогнозна стойност на проектите е над 3 млрд. лв.", каза още Петя Аврамова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай