Радев благодари на посланик за подкрепата за "Шенген"

Радев благодари на посланик за подкрепата за "Шенген" | StandartNews.com

На тържествена церемония в Гербовата зала на „Дондуков" 2 държавният глава Румен Радев награди извънредния и пълномощен посланик на Кралство Нидерландия в Република България Томас ван Орсхот с орден „Стара планина" първа степен за неговите заслуги за укрепването и развитието на двустранните отношения.

За мен е чест да удостоя посланика на Кралство Нидерландия Томас ван Орсхот с най-висшето държавно отличие на България. Това е оценка за неговите професионални качества и непрестанните му усилия отношенията между Република България и Кралство Нидерландия да се развиват динамично във всички области на взаимен интерес и в дух на приятелство не само в двустранен план, но и в рамките на Европейския съюз и НАТО, заяви президентът. Румен Радев подчерта, че двете страни споделят общата мисия да работят за изграждането на мирна и просперираща Европа.

Президентът изрази благодарност за експертната помощ, която страната ни получи от Нидерландия, за покриване на критериите за членство в Шенгенското пространство. Румен Радев оцени високо и партньорството между полицейските служби на двете страни и за охрана на границата. „Особено важна за нас е експертната помощ, която вие ни оказахте за реформа в правосъдната система", добави още Румен Радев.

През 2015 г. размерът на холандските инвестиции достигна над 700 млн. евро, което изведе страната на първо място по преки чуждестранни инвестиции в България, подчерта още президентът и отбеляза позитивната тенденция на двустранното сътрудничество в сферата на образованието.

Нашите две държави споделят едни и същи ценности и цели и са изправени пред сходни предизвикателства. Като съюзници ние посрещаме трудностите със солидарност и взаимна подкрепа. През десетте години, в които България е член на ЕС, тя се доказа като надежден и конструктивен партньор", заяви посланик Орсхот и изрази подкрепата на страната си към реформата и усъвършенстването на българската правосъдна система. „Българските граждани заслужават прозрачна, предсказуема и надеждна съдебна система, заяви още Томас ван Орсхот.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай