Пролетта идва със ... зима

Пролетта идва със ... зима | StandartNews.com

Нов зимен пристъп ще ни изненада точно с настъпването на астрономическата пролет. Това показват средносрочните модели, представени в предаването "Дарик кафе" тази сутрин.

Следващата седмица предстои чувствително захлаждане на времето над страната, очаква ни сериозна зимна обстановка. От неделя средиземноморски циклони ще се редуват едни след друг и това ще донесе над страната сериозно влошаване на времето, като неговият пик ще е в средата на седмицата.

В събота и неделя времето все още ще остане топло. В събота югозападният вятър ще усили още, особено в Източна България и в районите, в близост до северните склонове на планините. Дневните температури ще достигнат 20 - 25 градуса, на отделни места и повече. Облачността ще е променлива, предимно висока и средна.

През нощта срещу неделя и в неделя от запад на изток ще превали, на места временно валежите ще са интензивни и значителни по количество. Силният югозападен вятър ще се смени с умерен северозападен, в източните райони север-североизточен.

Ще започне бързо понижение на температурите, чувствително ще бъде в Северна България, особено в североизточните райони, където по-късно през деня в неделя дъждът ще се примеси със сняг.

Още в понеделник вечерта нов средиземноморски циклон ще донесе над страната ни отново лошо време, облаци и превалявания от дъжд. В нощта срещу вторник в Североизточна България е възможно дори да превалява сняг.

В сряда и четвъртък се очаква чувствително понижение на температурите и над страната ще бъде истинска зима. Ще започнат валежи от дъжд, които бързо ще преминат на северозапад и на места в Северна България, Предбалкана и Североизточна България ще се образува нова снежна покривка, като на места тя може да бъде и доста дебела. Възможно е да има затруднения в транспорта.

След това обаче ни очакват дни на спокойно време - петък, събота и неделя. Времето обаче ще бъде студено. Истинската пролет ще настъпи след 24-25 март, когато средните температури ще бъдат в нормите за края на месец март - между 9 и 14 градуса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай