Приключи гласуването за часовото време, малко над 17 хиляди българи изразиха позиция

Приключи гласуването за часовото време, малко над 17 хиляди българи изразиха позиция | StandartNews.com

Гласуването за лятно или зимно часово време в България приключи. Общо 17 318 българи са изразили своето мнение какво трябва да е то, сочи справка до правителствения сайт, на който се извършваше допитването.

Гласуването започна на 20 септември и трая до днес в 17:30 часа, като задачата да разбере нагласите на българските граждани бе възложена на Министерството на енергетиката. До него се стигна след решението на Европейската комисия да препоръча на Европейския парламент смяната на часовото време да бъде преустановено. Предстои обаче страните членки на Европейския съюз сами да решат по кое време ще се водят.

Резултатите в България още не са ясни. Предстои обработката им, след което Министерството на енергетиката ще изготви национална позиция и тя ще бъде изпратена до работна група "Сухопътен транспорт" към Съвета на Европейския съюз, където темата е на дневен ред в момента. Почти половината от гласове са постъпили в последните два дни на анкетата, като във вторник, когато енергийното ведомство отправи призив всички да се възползват от възможността да гласуват, 8700 души бяха дали своето мнение.

Иначе проучване на "Екзакта рисърч" от последните дни сочи, че повечето българи предпочитат да остане астрономическото зимно часово време. За това са гласували 48 процента от анкетираните. 32% са за лятното време, а останалите 20% нямат мнение.

Тези, които искат зимното часово време - са по-често жени, над 59 години, жители на провинцията. Лятното часово е предпочитано от хора на възраст между 30 и 40 години, високообразовани и жители на столицата. Тези, които не знаят какво време биха предпочели – са младите българи на възраст под 30 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай