Право ще се учи само редовно

Сбъднах мечтата си, обяви служебният премиер Огнян Герджиков

Право ще се учи само редовно | StandartNews.com

Право ще се учи само редовно. Това постанови министерски съвет днес. Новината бе съобщена от Ирина Белчева, говорител на служебното правителсто. Тя разкри, че проф. Огнян Герджиков не бил на себе си от радост. 

"За това нещо се боря пет години и половина и е моя мечта от дълго време", обявил той. В наредбата са набелязани и редица мерки за подобряване на юридическата квалификация и професионалната подготовка на бъдещите юристи.

„Беше сформирана междуведомствена работна група от министъра на правосъдието, която констатира моралната остарялост на системата на обучение, също така неоправдано завишения прием на студенти по специалността и липсата на адекватна подготовка по право на ЕС. Също така се показа и съществено различие в нивото на знания при студентите редовна форма на обучение и задочна форма, ето защо отсега нататък „Право" ще бъде изучавано само и единствено в редовна форма на обучение", обясни тя. "Очаква се тази наредба да влезе в сила от следващата учебна 2018-2019 г.", каза Белчева.

Иначе МС реши, че в държавните университети ще приемат с 8% по-малко студенти. Това е свързано с идеята да се спре да се бълват дипломирани хора, които по-късно да не могат да си намерят работа.

Таксите в държавните университети ще бъдат увеличени средно с 13,6% в 19 висши училища. Това ще струва на студентите между 20 и 200 лева повече на семестър. С една пета по-скъпо, между 20 и 450 лева, ще струва и обучението на докторанти в 11 университета. В БАН таксите се запазват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай