Парламентът спря работа, опозицията вика премиера /ОБНОВЕНА/

Парламентът спря работа, опозицията вика премиера /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Парламентът прекъсна извънредното си заседание, на което се разисква по вота на недоверие към кабинета "Борисов 3", поискан от левицата.

В мястото за министрите има само осем представители на кабинета, сред които вицепремиерите Томислав Дончев и Валери Симеонов. Премиерът Борисов обаче отсъства. Това възмути представителите на "БСП за България".

В специално изказване червеният Антон Кутев настоя премиерът Борисов да се яви в пленарната зала. България е парламентарна република, каза той.

„Когато става дума за вот на недоверие към правителството, няма как да оправдаем по-късното идване или изобщо неидването на министър-председателя на това събитие. Той не знае ли, че има вот на недоверие?", заяви от трибуната Антон Кутев. И се обърна към парламентарния шеф Цвета Караянчева: "Тъй като сме държава с парламентарно управление, а вие сте председател на парламент в момента, вие сте човекът, който трябва да осигури присъствието на министър-председателя тук!"

Още в началото на заседанието социалистът Драгомир Стойнев обърна внимание, че премиерът Борисов не е в залата. И настоя за неговото присъствие по време на разискванията.

"Българските граждани няма да ви повярват, че нищо не се прави от кабинета Борисов срещу корупцията", отвърна на Корнелия Нинова правосъдната министърка Цецка Цачева. Тя първа министрите в кабинета взе думата, за да се противопостави на аргументите на БСП за вот на недоверие за несправяне с корупцията.

Това е дълбоко невярно твърдение, репликира Цачева след изказването на Корнелия Нинова. По думите й е спекулативно социалистите да твърдят, че правителството не искало да противодейства на корупцията, Цачева обвини вносителите на вота, че внушават дълбоко невярна теза.

Борбата не може да се води кампанийно, а ежедневно и като системи от политики, опонира тя. И изреди направеното досега по темата, като не спести статистиката на ВКС за това, че съдени за корупция, длъжностни престъпления, за злоупотреба със служебно положение присвоявания и други са били 17 народни представители, 40 висши чиновници от изпълнителната власт и други организации, 22 магистрати, петима шефове на държавни фирми и общо 57 дела за корупция.

"Данните показват, че има воля, правителството може, правителството изпълнява стратегическите документи и ангажиментите си последователно, системно и комплексно - да се противопоставя на това уродливо явление", заключи Цачева. "Дайте своя принос, господа от левицата, с предложения за политики, за каквито не сме се сетили, но бъдете добронамерени", протегна ръка бившата шефка на парламента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай